GLAS отбелязва Световния ден за борбата със СПИН тази събота с безплатно тестване и ден на отворените врати в Rainbow Hub

Тази събота отбелязваме юбилейния 30-ти Световен ден за борбата със СПИН под мотото „Разбери своя статус”. По този повод фондация GLAS планира серия от активности, като началото им е още днес с онлайн кампания за стимулиране на тестването, насочена изцяло към гей общността, която е сред групите, изложени на най-голям риск от заразяване.

Предизвикателната кампания промотира опцията за самоизследване с безплатен орален тест. От няколко месеца оралните ХИВ тестове са достъпни безплатно в първия общностен ЛГБТИ център в София Rainbow Hub в рамките на приемното му време всеки вторник и четвъртък от 15.30 до 18.00. На 1 декември Центърът ще е отворен през целия ден и всички желаещи ще могат да си направят безплатен тест или да си вземат теск за вкъщи или за свой приятел.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

За разлика от класическите кръвни тестове при този вид изследване се използва орален тампон и слюнка. Принципът на работа на теста е същият както и при кръвния – откриват се антитела на вируса. Всеки комплект за самоизследване съдържа тест-плочка с тампон и контейнер с буфер, както и инструкции за употреба. Тази форма на тестване е сравнително нова, но придоби бързо популярност в България след като две организации (Чекпойнт София и Сингъл Степ) стартираха кампании за безплатни тестове, прашани по пощата.

Освен безплатните тестове, които могат да бъдат взети през целия ден на 1 декември, в Rainbow Hub ще има и серия от различни събития и ден на отворените врати от 10 ч. до 21 ч. В програмата влиза и извънредно издание на Big Gay Film Club, с документалния филм „Как се оцелява от чума”, който проследява началните години от епидемията от СПИН. Прожекцията ще бъде от 19 ч. Пак там всеки желаещ ще може да получи и лимитирана серия от презервативи, брандирани от PROUD.bg.bg

Извън общностния център GLAS планират и акция със закачване на червени панделки, символ на Световния ден за борбата със СПИН, върху знакови места в града. За първи път и НДК ще светне в червено тази събота в знак на подкрепа.

Събитията са подкрепени от Обществения борд на Telus International, фармацевтичната компания GSK и партньорите от Checkpoint София.