GLAS отбелязва Световния ден за борбата със СПИН тази събота с безплатно тестване и ден на отворените врати в Rainbow Hub

 
Sofia Pride 2023
 

Тази събота отбелязваме юбилейния 30-ти Световен ден за борбата със СПИН под мотото „Разбери своя статус”. По този повод фондация GLAS планира серия от активности, като началото им е още днес с онлайн кампания за стимулиране на тестването, насочена изцяло към гей общността, която е сред групите, изложени на най-голям риск от заразяване.

Предизвикателната кампания промотира опцията за самоизследване с безплатен орален тест. От няколко месеца оралните ХИВ тестове са достъпни безплатно в първия общностен ЛГБТИ център в София Rainbow Hub в рамките на приемното му време всеки вторник и четвъртък от 15.30 до 18.00. На 1 декември Центърът ще е отворен през целия ден и всички желаещи ще могат да си направят безплатен тест или да си вземат теск за вкъщи или за свой приятел.

За разлика от класическите кръвни тестове при този вид изследване се използва орален тампон и слюнка. Принципът на работа на теста е същият както и при кръвния – откриват се антитела на вируса. Всеки комплект за самоизследване съдържа тест-плочка с тампон и контейнер с буфер, както и инструкции за употреба. Тази форма на тестване е сравнително нова, но придоби бързо популярност в България след като две организации (Чекпойнт София и Сингъл Степ) стартираха кампании за безплатни тестове, прашани по пощата.

Освен безплатните тестове, които могат да бъдат взети през целия ден на 1 декември, в Rainbow Hub ще има и серия от различни събития и ден на отворените врати от 10 ч. до 21 ч. В програмата влиза и извънредно издание на Big Gay Film Club, с документалния филм „Как се оцелява от чума”, който проследява началните години от епидемията от СПИН. Прожекцията ще бъде от 19 ч. Пак там всеки желаещ ще може да получи и лимитирана серия от презервативи, брандирани от PROUD.bg.bg

Извън общностния център GLAS планират и акция със закачване на червени панделки, символ на Световния ден за борбата със СПИН, върху знакови места в града. За първи път и НДК ще светне в червено тази събота в знак на подкрепа.

Събитията са подкрепени от Обществения борд на Telus International, фармацевтичната компания GSK и партньорите от Checkpoint София.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина