Организациите GLAS и Действие: „Тествайте се редовно“

Представители на фондация GLAS и младежката организация ЛГБТ Действие посетиха тази седмица Центъра за сексуално здраве в София, за да направят безплатни изследвания за ХИВ, хепатит В и С. С действието си двете организации желаят да заявят на ЛГБТ общността у нас колко важно е да знаеш статуса си и да не се страхуваш от изследването, както и да обърнат внимание на важността от използването на презервативи.

Центърът за сексуално здраве вече 15 години предлага безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, както и подкрепа на засегнатите от вируса. Добавяйки новата услуга за хепатит С и хепатит В през месец юли, те дават възможност за по-широк достъп до качествени грижи на едно място, при гарантирана конфиденциалност и предоставени в приятелска атмосфера. Центърът се намира на ул. Цар Самуил 111 в столицата, и работи понеделник, вторник, сряда и четвъртък. Клон на Центъра има и в град Благовеград. Освен безплатни излседвания и прегледи, те осигуряват и психологическа и социална подкрепа при положителен резултат за ХИВ.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Симеон Василев, директор и съосновател на фондация GLAS написа във фейсбук: „Няма нищо погрешно в това да си ХИВ+, има погрешно в предразсъдъците и стигмите около заболяването. Да знаеш статуса си изисква смелост, но и отговорност към самия теб и околните. Аз го направих днес в Център за сексуално здраве-Center for Sexual Health, които предлагат безплатно изследване, консултиране и подкрепа. И най-важното – не съдят, а разбират и помагат. Тествайте се регулярно.“