PrEP ВЪВ ФРАНЦИЯ ОТ 2016

На 23 ноември френският министър на здравеопазването г-жа Марисол Турен обяви, че PrEP (Pre-exposure Prophylaxis) ще бъде достъпно във Франция от 2016. Страната ще бъде втората в света (след САЩ), която ще разреши достъпа до PrEP. Лечението ще бъде покрито от здравната осигуровка.

PrEP е форма на профилактично лечение, при която ХИВ-отрицателни хора от високорискови групи (като употребяващи инжекционни наркотици и практикуващи небезопасен секс) използват антиретровирусни медикаменти всеки ден. Лечението е ефективно, само когато се прилага системно и непрекъснато.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според международната организация ИЛГА-Европа, правото на здравеопазване предполага достъп до изчерпателно сексуално и семейно образование, както и информация за начините за предпазване от ХИВ и за рисковете, свързани с различни практики. В изявление, публикувано на сайта й, организацията подчертава, че това включва предоставяне на достъп до PrEP за всички, които решат да го използват в комбинация с други превантивни инструменти като презервативи.

Повече за PrEP можете да намерите в сайта на ИЛГА-Европа.