Агниешка Жемишевска

Feministas Futuristicas – Феминизъм и арт практика чрез международен обмен

 
Sofia Pride 2023
 

Като продължение на резидентската програма на IME през годините, този проект се фокусира върху обмена на творчески практики на международно признати артисти, работещи в областта на социално ангажираното изкуство. Първото му издание в София ще се проведе под формата на серия от закрити и публични срещи на жени-артисти от различни точки на света и местни активисти и артисти, работещи в различни области на изкуството. В рамките на тридневни срещи те ще представят своите творчески практики в публичното пространство, използвайки феминистки еманципиращи методологии, артистични практики и практики за изграждане на общности.

В резултат на тези срещи и възникналите в резултат на тях сътрудничества и обмяна на идеи се планира изложба на творческия продукт (самостоятелна или групова, както и индивидуални събития) в страните на участничките – България, САЩ, Италия, Франция, Германия, Норвегия и Швейцария – през тази и следващата година. Проектът предвижда обмен и работа в мрежа между професионални артисти от различни населени места на международно ниво, с взаимосвързани артистични и културни практики, като по този начин се цели надграждане и обмен на добри практики в областта на изкуството и културата.

Женската солидарност винаги е била мощен инструмент в ежедневието ни, но може да се превърне в огромна сила по време на криза. Ето защо вярваме, че има нужда от връзка, която да е нещо повече от обикновена професионална мрежа.

Организаторите от Сдружение ИМЕ/Water tower art residency 2023 канят всички жени активистки, работещи в България и в различни части на света, да участват в дългосрочна програма за професионален обмен. Заедно с активистки от различни страни ще бъдат поставени въпроси за това как феминизмът и сестринството могат да допринесат за преодоляване на настоящите кризи и какви съвместни действия могат да бъдат предприети. Някои от темите, които ще бъдат засегнати, са: равенството и овластяването на жените, уважението към жените във всяка възраст, правото на избор в йерархичната система на властта, доминирана от мъжете, което води до агресия и липса на диалог, както и други теми, важни за запазването на мира и благосъстоянието на жените и децата днес.

Програмата предоставя пространство и инструменти за професионално и личностно израстване – обучителни сесии, учебни посещения в организации на гражданското общество, менторство и мини-стипендии.

По време на първата кратка резидентна среща идеите ще бъдат разработени (индивидуално или групово), а след това чрез мини-стипендия ще могат да бъдат реализирани. Този проект стимулира създаване на споделено пространство за нови идеи и съвместни действия на международно ниво за постигане на мир и равенство.

Датите на провеждане на събитията са 26- 30 март, а повече информация ще откриете във фейсбук събитието.
Събитието е организирано със съдействието на Национален фонд култура и подкрепата Гьоте институт София, Æther Art Space и Swimming pool.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина