Деница Любенова получи награда и признание от European Civic Forum

Активистът и адвокат Деница Любенова от Младежка ЛГБТ организация „Действие“ е сред наградените на Civic Pride Awards 2021 – инициатива, която отличава важните граждански инициативи в Европа, подчертава усилията на активисти и ги прави видими на европейско ниво. Награждаването ще се случи на официална церемония в Европейския парламент в Брюксел през януари 2022 година.

Деница Любенова е отличена за казуса „бебе Сара“, който се отнася до отказа на Столична община да издаде акт за раждане на малката Сара, въпреки че едната ѝ майка е българка. С този отказ институцията поставя на практика Сара в ситуация на човек без гражданство, което я лишава от правата ѝ на български и европейски гражданин. Адвокат Деница Любенова осигурява правна защита на семейството и тяхната дъщеря по делото в Административен съд – София град и свързаното с него решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Наградата отличава и цялостната отдаденост на Деница и Младежка ЛГБТ организация „Действие“ към защитата на ЛГБТИ+ правата в България в контекста на неблагоприятната среда за куиър общността в България.