Основната опозиционна партия в Япония внася законопроект за окончателно узаконяване на еднополовите бракове

Основната опозиционна партия в Япония внесе законопроект, в който призовава за узаконяване на еднополовите бракове. Чинами Нишимура от Конституционно-демократичната партия (КДП) внесе законопроекта на 6 март, съобщи South China Morning Post.

Япония, която ще бъде домакин на срещата на върха на Г-7 през май, е единственият член на влиятелния междуправителствен политически форум, който не признава еднополовите браковете в конституцията си. Миналата седмица министър-председателят Фумио Кишида бе нападнат от общността, след като заяви, че непризнаването на еднополовите съюзи „не е несправедлива дискриминация от страна на държавата„. Нишимура, изпълняващ длъжността ръководител на КДП, отговори: „Смятам, че е дискриминация, ако бракът се признава законно за хетеросексуалните двойки, но не и за еднополовите.“

 
L’N’Q: House & Disco
 

Миналия месец Кишида също беше критикуван, след като един от асистентите му според съобщенията е направил хомофобски коментари, включително, че „дори не иска да погледне“ еднополовите двойки. Асистентът му беше незабавно уволнен, а Кишида нарече забележките „възмутителни“ и „напълно несъвместими с политиката на администрацията„.

Конституцията на страната, която датира от 1947 г. и която е написана основно от американски служители след окупацията на Япония, гласи, че „бракът може да се сключва само по взаимно съгласие между двама човек от противоположния пол„. Въпреки това неотдавнашни проучвания на общественото мнение показаха, че мнозинството от хората в Япония подкрепят узаконяването на еднополовите бракове.

Понастоящем еднополовите двойки могат да сключват само граждански съюзи – и дори тогава само в определени региони. Макар че гражданските партньорства позволяват на двойките да се регистрират за услугите на местните власти, те не могат да наследяват имущество или да осиновяват. Премиерът Кишида вече е заявявал, че „въпросът трябва да бъде внимателно разгледан„.