Гърция легализира еднополовите бракове

Гърция стана първата страна с преобладаващо православно християнско население, която узакони еднополовите бракове.

След гласуването в парламента снощи, 15 февруари, със 176-76 гласа еднополовите двойки също ще имат и правото да осиновяват деца.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Министър-председателят Кириакос Мицотакис заяви, че новият закон „смело ще премахне едно сериозно неравенство„.

Това решение раздели страната, като православната църква оказа ожесточена съпротива. Нейни поддръжници проведоха протестен митинг в Атина. Мнозина издигнаха знамена, държаха кръстове, четоха молитви и откъси от Библията на столичния площад Синтагма. Главата на православната църква, архиепископ Йероним, заяви, че мярката ще „развали социалното единство на родината„.

Законопроектът се нуждаеше от обикновено мнозинство, за да премине през 300-членния парламент. Мицотакис се застъпи за законопроекта, но за да го прокара, се нуждаеше от подкрепата на опозиционните партии, тъй като десетки депутати от неговата дясноцентристка управляваща партия бяха против.

Хората, които са били невидими, най-накрая ще станат видими около нас, а заедно с тях и много деца най-накрая ще намерят любящ дом.„, заяви министър-председателят пред парламента по време на дебата преди гласуването. „Реформата прави живота на голяма част от нашето общество по-добър, без да отнема нищо от живота на останалите.

Гласуването беше приветствано от ЛГБТИ+ организациите в Гърция.

Това е исторически момент„, заяви пред агенция Ройтерс Стела Белия, ръководител на групата на еднополовите родители Rainbow Families.

15 от 27-те членки на Европейския съюз вече са узаконили еднополовите бракове. Брачно равенство има в 35 държави по света. Досега Гърция изоставаше от някои от европейските си съседи, до голяма степен поради съпротивата на църквата.

Гърция е първата страна в Югоизточна Европа, в която е въведено брачното равенство.