Freepik

Тайланд ще узакони еднополовите бракове до края на 2024

Изменението в закона е прието на първо четене в Камарата на представителите на страната.

Планът на Тайланд за узаконяване на еднополовите бракове ще направи още една стъпка към осъществяването си по-късно тази година, след като законодателите на страната ще одобрят проектозакон следващата седмица.

Миналата седмица комисия, създадена от Камарата на представителите, одобри проект за изменение на Гражданския и търговския кодекс на страната, с което Тайланд ще стане първата страна в Югоизточна Азия и третата в Азия след Тайван и Непал, която ще гарантира равни брачни права.

 
L’N’Q: House & Disco
 

След като законопроектът премине през избраната камара, той ще трябва да бъде окончателно одобрен от Сената. След това той ще трябва да бъде одобрен от крал Ваджиралонгкорн. В разговор с репортери Акаранун Ханкитинан, заместник-председател на комисията, заяви, че се очаква процесът да приключи до края на годината.

От известно време страната се движи в тази посока. Още през декември Камарата на представителите одобри четири предложения за закони за легализиране на еднополовите бракове, включително един, предложен от правителството на министър-председателя Срета Тависин, което обеща да легализира еднополовите бракове в навечерието на парламентарните избори миналата година.

Останалите три проекта бяха внесени от опозиционните партии „Движение напред“ и „Демократи„, както и от коалиция от групи на гражданското общество. След това беше сформирана комисия на Камарата на представителите, която да ги обедини в единен законопроект, който ще бъде предмет на обсъждане през следващата седмица.