Дъгата няма място в планините на България

Макар да се очаква хората в планинарската общност да са широко скроени и обединени от любовта си към планината, тези дни една от най-големите групи на планинари във Фейсбук стана арена на откровена хомофобия и дискриминация.

Историята започва, когато администратор на групата „Демократични планинари“, в която членуват над 40 хиляди любители на планината, качва статус със следното съдържание: „С ветът около нас се оджендърясва. Наше сладко общество да позволим ли това? Отговорете сериозно, моля! Най-добрия коментар/Ка печели почерпка“ (запазен е оригиналният правопис). Под статуса следват редица обидни и дискриминационни коментари по адрес на ЛГБТ общността.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Като реакция на поста Христо Копаранов споделя в групата снимка на компания от няколко човека на връх Кутело в Пирин, от който започва емблематичното за всички планинари Конче. На снимката момчетата са със знаме в цветовете на дъгата. „Целта ми беше да покажа, че хората от ЛГБТ общността сме точно толкова планинари, колкото всички останали и имаме своето място в планината“, разказва той. Под поста веднага се изсипва масова реч на омраза, а самата снимка е превърната в подигравателно меме. Вместо обаче да вземат мерки срещу дискриминацията, администраторите на групата трият самата снимка без обяснение.

След повторен опит да бъдат качени други снимки, този път от самото Конче, със знамето в цветовете на дъгата, администраторите на групата вземат решение да ограничат възможността на хората, подкрепящи ЛГБТ общността да споделят статуси и да коментират в групата. По същото време администратор на групата споделя пост със съдържание: „Сексуалните каузи са като половите органи. Добре е да ги имаш. Мое се гордееш с тях. Обаче не е ок да ги размахваш публично“. Същият администратор пише в групата, че причината да се изтрият постовете и да се ограничи възможността за споделяне и коментиране е, че тези постове „предизвикват реч на омразата“.

Историята обаче не свършва тук. След като Христо Копаранов влиза с резервен профил в групата, за да предупреди администраторите, че извършват дискриминация и ще е принуден да потърси правата си, той и приятеля му са изгонени и блокирани от групата. Впоследствие същият администратор, написал, че причината за свалянето на постовете е, че предизвикват реч на омраза, обяснява: „Адв Копаранов заплаши екипа със съд. Екипа реагира адекватно. Намаза го с крем „Здраве““ (запазен е оригиналният правопис).

Адв. Христо Копаранов е твърдо решен да търси правата си. „Отнемането на възможност да споделям снимки и да коментирам в групата, заради това, че съм споделил снимка с рейнбоу знаме, според мен е откровена дискриминация. Снимки от всякакви върхове с всякакви други знамена се толерират в групата, но това знаме се оказа проблем. Ограничаването на достъпа и възможността да отговоря на обидни коментари по мой адрес е неравно третиране. Мое право е в такъв случай да поискам държавните органи да преустановят тази дискриминация. Нека те да решат кой е прав в случая.“

След като в историята се включва и политикът Кристиян Шкварек, известен с хомофобските си изказвания и споделя на страницата си снимки от групата (макар да не членува в нея), същият администратор заявява публично: „Hristo Koparanov много си малък и крехък да ме плашиш с комисии. Не знаеш с кой си имаш работа. Питай в групата.“, както и поредица от коментари, свързани с това, че планината ще постави всеки на мястото и че никой не е застрахован от смърт в планината.

Впоследствие същата група е архивирана от администраторите и бива отключвана само, за да могат те самите да качват своите дискриминационни коментари. Разбира се, без техните адресати да имат дори възможността да им отговорят. По този повод администраторите заявяват в публичното пространство: „Тука е така.“

„Тук не трябва да е така. Тук на никого не бива да се отнема свободата на словото заради сексуална ориентация и никой не следва да бъде жертва на унижение по тази причина. Сега на ход е държавата,“ е отговора на адв. Копаранов.