Държавите с анти-гей закони са намалели до 68 през изминалата 2022

През изминалата година светът стана свидетел на бавен напредък към пълно признаване на човешките права на ЛГБТИ+ хората, въпреки че много държави продължават да упорстват в хомофобското си убеждение, че всички гей хора са морално покварени престъпници.

В началото на 2022 година 72 държави имаха анти-гей закони в различни измерения и крайности. До края на годината броят им е намалял до 68.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

През юли Върховният съд на Източните Кариби отсъди, че разделите срещу хомосексуалността в Закона за сексуалните престъпления на Антигуа са противоконституционни. През август същият съд отмени законите, криминализиращи еднополовите интимни отношения.

През ноември парламентът на Сингапур гласува за декриминализиране на сексът между мъже.

През декември Върховният съд на Барбадос отмени законите на страната срещу блудството и грубата непристойност.

В негативната част на баланса Русия засили репресиите си срещу ЛГБТИ+ хората, въпреки че няма закон, който да криминализира еднополовите интимни отношения. Тя разшири обхвата на закона си срещу „гей пропагандата„, според който е престъпление изразяването на каквото и да е положително отношение към общността във всички медии, социални мрежи и реклами или филми.