Бог vs F31 с второ допълнено издание

„За тази безпрецедентна стихосбирка трябва да се изкажат Ницше, Маркс и Фройд. Но и Фуко и Дельоз. Ако беше жива, щях да помоля Мария Вирхов, може би най-радикалния глас от моето собствено поколение, да ми я обясни“. – Марин Бодаков

Бог vs F31 е първата стихосбирка на философа Станимир Панайотов, написана през 2008-2010 г. в мрачното халоперидолово кресчендо на един оцелял от лудостта автор и издадена първоначално през 2013 г. в силно ограничен тираж. Сега преиздадена в допълнено и подобрено ново издание от Black Flamingo Publishing, книгата отново отваря своята маниакална бездна, в която се гърчат едновременно: гей сексуалност и чувствителност, едновременно славославещи и отричащи психопатологията и медикализацията; поетични епоси на необуздана лудост, смесващи индустриална и шумова музика, фармацевтика и садомазохизъм; дадаистично и автоматично писане в канона на високия модернизъм и в залеза на постмодерния разум; и не на последно място – морбиден синтез от любовна поезия без възлюблени и негативна теология без бог.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Това е книга за хора с болни сърца, опустошени души и некротична чувствителност, които вярват, че могат да се преродят въпреки всичко.

За първа корица служи специално създадена още за първото издание на книгата рисунка на американския художник Илайджа Бъргър „Бог ми нареди да го направя (на Станимир)“, в която заглавието на книгата е скрито като анаграма. На втора корица отново се поява рисунка на Бъргър – портрет на автора. Редакторка на книгата е поетесата и преводачка Надежда Радулова, а графичното оформление е дело на режисьора и дизайнер Ристо Алексовски.

Специално за първото издание на книгата визуалният артист Филип Панчев създаде и видео версия на книгата с музиката на Coil и SPK, която може да бъде видяна тук:

Станимир Панайотов (1982, Сливен) е философ и поет; доктор по сравнителни джендър изследвания от Централноевропейския университет, Будапеща; понастоящем е преподавател в Школата за перспективни изследвания, Университет на Тюмен, Русия. Втората му книга с поезия Аксиома и печал излиза през 2020 г. (Metheor). Работи в пресечностите между континенталната и феминистка философия, не-философия, късноантична философия и нов/спекулативен реализъм. Отговорен редактор на Identities: Journal for Politics, Gender and Culture и член на ред. съвет на Oraxiom: A Journal of Non-Philosophy.