От днес, филмът „Близо“ на режисьора Лукас Донт е в киносалоните из страната

От днес, 23 юни, може да гледате вторият филм на ЛУКАС ДОНТ – „БЛИЗО“ във всички големи кина в страната.

БЛИЗО“ е номиниран за Оскар за най-добър международен филм и е носител на Голямата награда на журито в КАН. Филмът е имал редица прожекции в България като част от фестивали, включително и на 27 Международен София Филм Фест, но от днес той може да се гледа свободно и в големите кина в България.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Филмът предизвика вълна от недоволство и демонстрации от страна на крайнодесните формации у нас, което доведе и до проваляне на планираната прожекция по време нa тазгодишното издание на Sofia Pride Film Fest, която няколко дни по-късно се състоя отново, този път успешно и без напрежение.

Тринайсетгодишните Лео и Реми са най-добри приятели. През лятото те са неразделни, но началото на учебната година идва с нови социални проблеми, които поставят на изпитание тяхната близка и привидно неразрушима връзка. Завладяващият и шеметен визуален стил потапя зрителя във вълнуващия и емоционално несигурен свят на юношеството със затрогваща и опустошителна яснота. Вторият филм на Лукас Донт е незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението.

Лукас Донт е роден в Гент, Белгия. Дипломира се в специалност аудио-визуални изкуства от училището по изкуства KASK. Късометражните му филми „Изгубено тяло“ и „Незавършен“ печелят множество награди. „Незавършен“ е номиниран за „Оскар“ през 2015 година. Първият му пълнометражен филм „Момиче“ печели награди на престижни кинофестивали, сред които наградите „Златна камера“, за най-добър актьор в секция „Особен поглед“ и „Queer Palm” на кинофестивала в Кан през 2018 година.

Подробности за прожекциите и кината, в които може да гледате „БЛИЗО“, може да следите в събитието във Facebook.