Байдън избра транс жена за помощник-министър на здравеопазването

Д-р Рейчъл Ливайн е изборът на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън за помощник-министър на здравеопазването. Ако Сената одобри д-р Ливайн, това ще бъде първата открито трансджендър жена заемаща позицията на федерален служител. Към днешна дата тя заема поста на здравен секретар на щата Пенсилвания и от началото на кризата с коронавируса ръководи в щата в битката с пандемията.

Но защо подобен избор е от такова голямо значение за ЛГБТИ общността не само в Америка, но и в цял свят? Колкото и да не ни се иска, живеем във време, в което, на пръв поглед елементарният акт на назначаване на човек от общността, на политически пост се превръща в изключителна новина. Фактът, че не кой да е друг, а именно Джо Байдън прави толкова силен, символно натоварен жест, е обект на широка обществена дискусия. И не е случайно. Продължаваме да обитаваме изключително сложна политическа действителност, в която ЛГБТИ хората не биват овластявани. Дори обратното – широкоразпространен е езикът на омразата, вървящ ръка за ръка с популистката нагласа, че реториката срещу ЛГБТИ хората може да бъде ползвана като удобно оръжие-заместител за липсата на адекватни политически програми. Виждаме подобно политическо говорене и в България, което в последните няколко години с управлението на кабинета Борисов и патриотите се утвърди като опасна тенденция. На фона на редовните словесни обстрели от телевизионния екран и тяхното препечатване в медиите ни, новината за избора на д-р Рейчъл Ливайн може да послужи като своеобразна глътка свеж въздух за хората от общността. Впрочем, прави впечатление изключително тенденциозният жълт отенък, с който новината бе отразена в немалко български издания. А за погрешната употреба на местоимения или умишленото натъртване на думата ,,трансджендър’’ и съгласуването й с прилагателни в мъжки род няма да говорим.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Подобна номинация може да вдъхне изключително много надежда на цяло едно поколение подрастващи ЛГБТИ деца и тийнейджъри. Надеждата, че един ден и те биха могли да заемат подобен значим пост. Това е послание до всички, не само тези от общността, но и към тези извън нея – съобщение, което е символ на солидарност и толерантност. Привидно простият акт на избор за помощник-министър на здравеопазването е всъщност жест натоварен с изключителна историческа значимост. Още със самото си встъпване в длъжност Джо Байдън се отграничава от дискриминационния модел на водене на политики на кабинета Тръмп. Напомням, че именно администрацията на Тръмп опита и успя да наложи закон, с който на практика забранява участието на транс хора да служат в армията. Транс хората в армията могат да останат, ако преустановят приема на хормони и използват името, което им е било дадено при раждане. Ако сравним тези два политически жеста, разбираме каква е тенденцията на политиката в САЩ оттук нататък.

Нещо повече – когато виждаме такава тенденция в една от водещите страни на политическата световна сцена, неминуемо като ЛГБТИ хора започваме да се изпълваме с надеждата, че може би един ден това ще бъде до такава степен норма, че дори няма да е нужно да бъде обявявано в новините.