23 ЛГБТ+ лица бяха нечестно обвинени в нарушаване на карантината в Уганда

Кметът на областта Нсанги нахлу в местен приют за бездомни ЛГБТ+ младежи, придружен от полицаи, които са арестували 23 човека. Двама от арестуваните са били жестоко пребити след случилото се. Първоначалната идея е била полицаите да ги накажат заради хомосексуалната им ориентация, която се наказва с доживотен затвор в Уганда. Вместо това, те са ги обвинили в нарушаване на правилата за карантината по време на COVID-19 пандемията.

Приютът за бездомни ЛГБТ+ младежи се управлява от фондацията „Children of the Sun Foundation“. Предполага се, че съседите са се оплакали на властите, че сексуалната ориентация на младежите оказва лошо влияние в региона. Сред арестуваните са медицинската сестра на приюта и директора на фондацията.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според правилата за карантината в Уганда е забранено повече от 10 човека да се събират на публично място. Бездомните младежи, обаче, живеят заедно на закрито, а в правилата не са споменати ограничения за броя на хора, които е допустимо да живеят заедно в един дом или приют.