ВАС осъди „Труд“ за хомофобска руска пропаганда

С окончателно решение Върховният административен съд осъди вестник „Труд“ за публикуването на преводна руска статия, пропагандираща омраза към гей хората.

Делото, образувано по жалба на ЛГБТИ+ активиста Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК), се отнася до преводен материал от РИАНовости“, публикуван от вестника през септември 2019 г. със заглавие „Педерастите в САЩ бият тревога“. Статията прави общ обзор на влошаващия се обществен климат спрямо нехетеросексуалните хора в САЩ под управлението на администрацията на президента Доналд Тръмп. В същото време публикацията алармира как гей хората участват в политическия и обществен живот, което е окачествено като „зараза“. Всички подробности относно материала може да видите в сайта на Българския хелзинкски комитет.

През ноември 2021 г. Комисията за защита от дискриминация се произнесе с решение срещу в-к „Труд“ и издателя му Петьо Блъсков, като ги задължи да въведат вътрешен механизъм за самоконтрол и недопускане на дискриминация, с който да бъдат запознати всички служители на медията; да докладват на Комисията за резултатите в 30-дневен срок; и да премахнат статията от електронното съдържание на вестника.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

По жалба на „Труд“ през юли 2022 г. Административен съд София-град потвърди решението на Комисията, но от медията отново обжалваха.

В решението си от вчера върховните съдии потвърждават становището на първоинстанционният съд. Те установяват, че с изразите „педерасти“, „содомоти“ и „перверзници“ недвусмислено се насажда враждебност, нетърпимост, непоносимост и изключване на гей хората. Съдиите подчертават, че изразите „не засягат конкретно лице, а цяла група лица“.

Върховните съдии посочват, че свободата на словото не е абсолютна и че с явлението, известно като „реч на омразата“, се накърнява доброто име и достойнството на личността и се създава принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда.

От 2018 г. насам България е подложена на системна пропагандна кампания против правата на ЛГБТИ хората и против правата на жените“, коментира Радослав Стоянов от БХК.

Тази статия е пример за развихрянето на кампания, която представя гей хората като педофили, а Истанбулската конвенция като сатанински инструмент за смяната на пола на всекиго. Лъжата за „джендър идеология“ не подмина Конституционния съд, а една партия организира сега и референдум въз основа на тази лъжа. Решението на върховните съдии връща надеждата за нормалност и законност по отношение на защитата на ЛГБТИ хората от дискриминация. Общественият дебат по такива въпроси трябва да се води с приличие“, допълни още Стоянов.