След като разреши благословията на еднополовите двойки, папата отправи критики към консервативните идеологии

В четвъртък папа Франциск предупреди за липсата на „гъвкави“ идеологически позиции, които могат да попречат на Църквата да види реалността и да върви напред към едно толерантно общество. Това изявление той направи няколко дни след декларацията, позволяваща благославянето на еднополови двойки, която консерваторите осъдиха.

Франциск, който в неделя навърши 87 години, направи коментара си в традиционното си коледно поздравление към членовете на Курията – централната администрация на Ватикана.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В първите години на своето папство Франциск превърна коледните поздрави в повод за остра критика на бюрокрацията. В четвъртък той спомена за продължаващия дебат между прогресивни и консерватори 60 години след Втория ватикански събор, който въведе Църквата в съвременния свят.

Нека останем бдителни срещу закостенелите идеологически позиции, които често, под прикритието на добри намерения, ни отделят от реалността и ни пречат да вървим напред„, каза той.

В понеделник той одобри решение, според което свещениците могат да дават благословии на еднополови двойки при определени условия и стига те да не наподобяват брак и да не са част от църковни ритуали или литургии. Макар че отварянето на папата към благословиите за еднополовите двойки беше приветствано от мнозина, консерваторите заявиха, че то може да разклати основите на вярата и дори да доведе до църковен разкол.