Архивни снимки показват гей живота през 50-те години в американски гей курорт

Макар да е вярно, че голяма част от опита на ЛГБТ+ хората в епохата преди декриминализирането на хомосексуалността се е състоял от скрити погледи и тайни срещи, една очарователна нова изложба в Ню Йорк ни напомня, че поне в някои области гей животът е успял да процъфти и на открито през 50-те години на 20-ти век. Архивът от снимки документира изживяванията на посетителите на курортния квартал Cherry Grove във Файър Айланд, Ню Йорк, който остава популярна дестинация за ЛГБТ+ хората и до днес.

Изолираното местоположение на Cherry Grove, което в средата на 20-ти век е достъпно единствено с ферибот и хидроплан, го превръща в безопасно убежище за куиър хората още през 30-те години, а писатели, художници, танцьори и холивудски знаменитости се влюбват от пясъчните му брегове.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Снимките, които ви показваме и които могат да бъдат разгледани и на изложбата „Safe/Haven: Gay Life in 1950s Cherry Grove“, са свидетелство, че гей мъжете и жените са успявали да изживеят щастливо любовта и приятелството и да се изразяват свободно във времена, когато идентичността им е била криминализирана.