6 гей химна на Мадона

2019 година се оказа страхотна за Мадона. ‘Кралицата на поп музиката’ издаде най-силния си албум от години насам, качи се за пореден път в класациите за продажби и оглави World Pride в Ню Йорк. През 40-годишната си кариера певицата многократно се е застъпвала за ЛГБТ общността чрез творчеството и активизма си. От скандалния документален филм „Truth or Dare“, през иконичната целувка с Бритни Спиърс и Кристина Агилера на наградите MTV VMA, до изненадващото ѝ изпълнение в бар Стоунуол на нова година. В чест на приноса на Мадона, решихме да ви представим шест нейни песни, които имат важно значение за куиър аудиторията.

Express Yourself (1989):

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Самоовластяващите химнове винаги са били важна част от културата на гей общността. Феминисткият манифест на Мадона „Express Yourself“ не прави изключение, а страхотния видеоклип към песента – гей версия на научнофантастичната класика „Метрополис“ – продължава да предизвиква екзалтирани писъци и до днес.

„Vogue“ (1990):

Трудно ни е да си представим как един от най-големите хитове на Мадона е предизвикал негативни реакции от звукозаписната ѝ компания, която се усъмнила, че ще бъде комерсиален провал. За щастие „Vogue“ е намерила мястото си в компилация, а останалото е история… Парчето е вдъхновено от балната сцена в Харлем и хореографите Хосе и Луис Екстравагандза.

In This Life (1992):

Баладата „In This Life“ е емоционален трибют към Кристофър Флин – един от най-добрите приятели на Мадона, който умира по време на СПИН епидемията. По време на наградите GLAAD певицата сподели: „Кристофър ме заведе за първи път в гей клуб. За първи път видях мъже, които се целуват, момичета, облечени като момчета, момчета в секси панталони, страхотни танци и свобода и щастие, които не бях чувствала преди.“

„Human Nature“ (1994):

„Human Nature“ е отговора на Мадона към критиците, които нападат еротичната ѝ фотографска книга в началото на 90-те и сексуалната ѝ освободеност в албума „Erotica“. Увереният текст и видеоклипа, вдъхновен от садо мазо сцената изпращат посланието – „никога няма да се извиня за това, което съм“. Ние я разбираме, нали?

„Forbidden Love“ (2005):

Куиър посланието в еуфоричната диско песен „Forbidden Love“ е повече от очевидно. Особено въздействащи са лайв изпълненията на песента от турнето „Confessions“, на които Мадона прилага посланието и към религиозните различия.

„I Rise“ (2019):

Мадона посвещава новата си песен „I Rise“ на всички маргинализирани хора, които се чувстват невидими. Песента включва част от реч на активистката Ема Гонзалес, която се бори за контрол над продажбата на оръжия в САЩ, но посланието отдава почит и на бунтовете в Стоунуол и движението за гей освобождение.