5 съвета за бисексуалните, на които им е трудно да се разкрият

Според проучване на Колумбийския университет голяма част от бисексуалните мъже не се разкриват пред партньорите си от женски пол, роднините и приятелите си, защото не са сигурни в идентичността си. Съществуват и много прикрити бисексуални хора, които са наясно със сексуалната си ориентация и искат да продължат да имат емоционални и сексуални връзки с хора от женски и мъжки пол, но се страхуват от стигмата и стереотипите. Ако вие сте от тях – не сте сами. Не сте единствените, които се крият и когато решите да се разкриете, ще бъдете посрещнати с отворени обятия от бисексуалната общност. За тези от вас, на които все още им е трудно да се разкрият, предлагаме следните съвети:

Запомнете, че идентичността ви не е константа:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Вашата идентичност най-вероятно ще се промени многократно през различни етапи от живота ви. Не е нужно да се ограничавате с един етикет. Някои се идентифицират едновременно като бисексуални, пансексуални и куиър. Познавам много жени, които се идентифицират като лесбийки, въпреки че излизат с мъже. Етикетите позволяват да станеш част от общност, но те не винаги са нещо постоянно.

Бисексуалната общност е прекрасна:

Бисексуалната общност съществува и когато се разкриете, ще попаднете на много хора, като вас. Когато бях в колежа, не познавах нито един друг бисексуален мъж, но след като завърших и се разкрих, се запознах с много бисексуални мъже. Навсякъде сме!

Разкриването е важно преживяване:

Това не важи единствено за бисексуалните. Криенето на сексуалната ориентация оказва негативни влияния върху психиката на човек. И макар и някои познати да реагират негативно на разкриването ви, поне ще разберете кои са истинските ви близки и приятели. Заобиколете се с хора, които ви обичат и ви приемат такива, каквито сте, вместо да се криете заради хора, които смятате, че няма да ви приемат.

Разкрийте се с увереност:

Дори да не сте уверени на 100%, сложете маска и покажете колко се гордеете с идентичността си. Ако изглеждате несигурни, е доста вероятно много хора да ви отхвърлят и да не приемат сексуалната ви ориентация за нещо сериозно. Ако кажете „мисля, че съм бисексуален“, хората ще кажат, че сте объркани или ще се опитат да ви убедят, че сте с хетеросексуална или хомосексуална ориентация. Затова го кажете уверено и с позитивно чувство. Също така, кажете го сякаш не е нещо толкова важно. Не е нужно да казвате „Трябва да ви кажа нещо много важно“. Не искате хората да се отнесат към вас все едно сте болни от рак.

Бисексуалността е благословия:

Бисексуалността промени начина, по който гледам на света. Вече не виждам нещата в черно и бяло. Тя ме научи как да съчувствам на другите. Тя ме научи да се застъпвам за други маргинализирани групи. Тя ме научи да изграждам смислени връзки с хора от различни полове. Бисексуалността е най-хубавото нещо, което ми се случи в този живот.

Автор: Зак Зейн