PROUD.bg Presents: Звуците на юни 2020

В месечната ни рубрика, PROUD.bg подбира саундтрака на месеца aka новите музикални албуми, които в никакъв случай не трябва да пропускате. Юни се оказа значително по-лежерен в музикално отношение от натоварения май, а дните ни бяха озвучени от:

Arca – KiCk i:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Arca прави интересен опит да се превърне в мейнстрийм икона с четвъртия си студиен албум “KiCk i”, който е и първата част от музикална тетралогия. В трудната мисия на Алехандра идват приятелките ѝ Bjork, Shygirl, Rosalia и Sophie. Подходът в никакъв случай не е комерсиализиране и опростяване на звученето. Напротив, познатите авангардни залитания на продуцентката са все така дисонантни и разпознаваеми. “KiCk i” e албум за маргиналността и радикалната увереност и себеприемане, но в него Arca оставя пространство и за любовта.

Слушайте „KiCk i“ в Spotify

Benjamin Biolay – Grand Prix:

Френската поп легенда Benjamin Biolay си позволява да разчупи стандартното си звучене с денс електроника в 11-тия си албум „Grand Prix“. Получаваме един от най-динамичните му опити, който едва ли ще го направи световна звезда извън границите на родната му страна, но пък доказва, че музикантът е готов да експериментира с нови елементи.

Слушайте „Grand Prix“ в Spotify

Chloe x Halle – ungodly hour:

Протежетата на Beyonce се опитват да избягат от сянката на ментора си и да надградят над обещаващия дебют „The Kids Are Alright“. Какъв е резултатът? „ungodly hour“ е значително по-хомогенен проект, а вдъхновението му се корени в R&B звученето от края на 90-те и началото на първото десетилетие от сегашния век, както и в urban звуците, станали актуални през последните години. Младите сестри продължават да покорят нови (за тях) територии и да демонстрират сериозен композиторски и певчески талант.

Слушайте „ungodly hour“ в Spotify

Jack Garratt – Love, Death & Dancing:

Вторият албум на британското чудо Jack Garratt страда от амбициите на автора си да се разпростре в по-сериозно времетраене. Макар че в един момент съдържанието на втората половина от „Love, Death & Dancing“ натежава, обаче, Jack продължава да блести в неочаквани моменти на брилянтност, като чудовищните електронни забивки в „Time“, „Return Them to the One“ и „Better“, а сериозните истории, които текстовете разказват въздействат на слушателя подобаващо.

Слушайте „Love, Death & Dancing“ в Spotify

Jessie Ware – What’s Your Pleasure?:

След като Tame Impala, Dua Lipa и Lady Gaga удариха света с блестящи албуми, на които бяхме принудени да танцуваме неуморно в спалните си, британската соул и R&B звезда Jessie Ware също е решила да направи рязък завой в творчеството си и да ни поднесе винтидж диско записа “What’s Your Pleasure?”. Музиката в четвъртия албум на певицата е откровен трибют към златните години на диското. Дори продукцията, дело на имена като James Ford и Jospeh Mount, е на границата на онова специфично полу-‘lo-fi’ звучене (от сегашна гледна точка), типично за ранните записи на Giorgio Moroder, Chic, Gloria Gaynor и Donna Summer.

Слушайте „What’s Your Pleasure?“ в Spotify