PROUD.bg Presents: Звуците на септември 2020

В месечната ни рубрика, PROUD.bg подбира саундтрака на месеца aka новите музикални албуми, които в никакъв случай не трябва да пропускате. През септември посрещнахме есента под звуците на:

Ava Max – Heaven & Hell:

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Трудно е да разберем, дали Ava Max е изгубила връзка с реалността и прави остаряла музика или се обяснява в любов към поп музиката от изминалото десетилетие. Склонни сме да допуснем втората възможност и да признаем, че „Heaven & Hell“ всъщност е един обещаващ и качествен дебютен албум, вървящ по отъпкани пътеки, но и поучил се от някои грешки на вдъхновителите Katy Perry, Lady Gaga, Rihanna и Gwen Stefani. Носталгичният електронен поп на певицата се допълва от приятни диско препратки и химнови вокални хармонии, които ще си припявате дълго, ако успеете да надскочите чувството за guilty pleasure.

Слушайте „Heaven & Hell“ на Ava Max в Spotify.

Declan McKenna – Zeros:

Declan McKenna намира страхотен баланс между хитово и експериментално във втория си албум „Zeros“ – глем рок запис, с който дори David Bowie би се гордял през 70-те години. Космическите препратки към Ziggy Stardust алтер егото на рок легендата са разпръснати из целия запис, но Declan съумява да придаде индивидуален характер на десетте композиции и да надгради композиционно над вече представеното в дебютния албум „What Do You Think About the Car?“. Текстовете на младия музикант продължават да задълбават в релевантни теми като политическата апатия на младите поколения, трудностите на работната класа и климатичните промени.

Слушайте „Zeros“ на Declan McKenna в Spotify.

Fleet Foxes – Shore:

Есента нямаше как да започне бeз албум като „Shore“. Свикнали сме да асоциираме меланхоличната музика на американците Fleet Foxes с жълтите листа, пухкавите суичъри и топлата чаша чай. Четвъртият албум на бандата напомня на красивите им ранни EP-та, а текстовете отдават почит към покойни музиканти като Elliott Smith, Richard Swift, John Prine и David Berman без излишна мелодрама и с много любов. Новите композиции на Robin Pecknold звучат вдъхновено и непринудено и крият очакваната дълбочина зад отнесените и поетични аранжименти.

Слушайте „Shore“ на Fleet Foxes в Spotify.

Gus Dapperton – Orca:

В „Orca“ Gus Dapperton залага на органична продукция и сурови инструментали, контрастиращи с откровените му истории за болка, изцеление и освобождение. Младежът с алтернативна визия поставя открито темата за психичното здраве и травмите, които е преживял през живота си, а резултатът е деликатен, емоционален и вдъхновяващ. Далеч не може да си говорим за нещо нечувано, но Gus знае как да поднесе изкуството си, така че то да се превърне в лъч надежда или топла прегръдка за тези, които имат нужда от успокоение.

Слушайте „Orca“ на Gus Dapperton в Spotify

Sufjan Stevens – The Ascension:

“The Ascenscion” продължава и разгръща звученето на най-експерименталния и противоречивия запис на Sufjan Stevens “The Age of Adz”, в който хаотични роботизирани електроники се борят за надмощие с крехката човешка емоция. Уговорката е, че през 2020 година музикантът живее в един съвсем различен свят и намира вдъхновение в мрачния политически климат, а това трансформира музиката му в прочувствен екзорсизъм. Най-възнаградени от слушането ще останат търпеливите – онези, които ще завъртят дългия запис многократно и ще си позволят да вникнат по-задълбочено.

Слушайте „The Ascension“ на Sufjan Stevens в Spotify