Интервю с Жоро Пеев за новите видеоклипове на Рут Колева и Прея

Жоро Пеев е режисьор на музикални клипове, художник, монтажист, но лесно влиза в още роли. Седи зад клиповете на Мила Роберт, като „Никой не може”, „Такт”, „Всичко рязко светва”. А тази година режисира и специалното онлайн излъчване на София Прайд. Вчера излязоха два клипа, режисирани от него – „All The Guys“ на Рут Колева и „ПОЖАР“ на Прея, затова решихме да ви запознаем с човека зад камерата.

Здравей Жоро, за първи път работиш с Рут Колева и за втори път с Прея. Днес гледаме премиерно двата клипа под твоя режисура. Сподели ни, какъв беше работния процес с двете изпълнителки?

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Супер беше, и двете ми дадоха много креативна свобода. Обсъждахме много, особено с Прея, а с Рут малко по-дистанционно, защото беше в Ню Йорк. Но и двете ми се довериха и ми позволиха да създам моя интерпретация на нещата.

Как подходи към клиповете?

Исках и за тях работата ни да бъде нещо ново, да изследвам различни нива, да се опитам да ги натисна в друга посока. Да направят нещо, което не са правили, за да може и за тях да е интересен самия процес.

Сториборд за видеоклипа на „All The Guys“ на Рут Колева.
Скица на костюма на Рут Колева от видеото на „All The Guys“.

Успешно сте излезли извън рамките. Разкажи ни повече за костюмите и декорите.

Двамата с Прея действахме в стайлинг насоката, имахме един ден „труд и техника” вкъщи, в който направихме част от костюмите. Костюмът на Рут е по мой дизайн, но не е шит от мен (смее се). Костюмът ѝ не беше предвиден първоначално за клипа, а Рут искаше да ѝ помогна с дизайн на няколко сценични облекла. И така работихме по костюмите преди клипа. Когато започнах да развивам сценария за видеото и дойде време да мисля за това как ще е облечена, той пасна идеално на идеята.

Така ли се роди идеята да виражираш всичко в розово за клипа на Рут?

Класическа ирония е. Самата идея на клипа е изкривена интерпретация на изречението „Обича ме, не ме обича” и късането на цветенцата. И костюмът е вариант на мъжки такъв с вратовръзка. Има връзка с текста. Танците са от хореографката Александра Тальокова. Много я усетих нея за този проект и тя се справи с изящество, много фино и нежно. Успя много бързо да събере екип от танцьори и направи страхотен кастинг и много красиви неща с хореографията. Разкошно беше, цялостно е един от любимите ми процеси на правена на клип от-до.

Прея сякаш влиза в една по-доминантна и сексуална роля в клипа си. Какъв беше подходът към нейното видео?

Исках да покажем и такава част от Прея, защото не сме я виждали досега, а тя излъчва силна женска енергия, която е много шумна и пищна. И песента е ужасно динамична и енергична. Трябваше да създадем леко по-различно амплоа, в което да се преплитат елементи на dominatrix. Искахме и да включим вещерски елементи, които да са леко мистериозни. Има такива като с кристалната топка, черната котка на финала. Дори и свещите имат леко вещерски вайб. Когато измисляхме концепцията, нямах предвид метла и котел, а като по-скоро като текстура и усещане, но все пак да си бъде тя и да се чувства комфортно и да не е прекалено костюмно. Песента се казва „Пожар” и има много метафори и в текста. За мен беше важно в клипа да не показваме огън и истински пламъци, а идея, която да добави още един слой към песента.

Mockup за видеото „ПОЖАР“ на Прея.