ПЪРВИЯТ У НАС УЧЕНИЧЕСКИ ЛГБТ КЛУБ БЕ ОСНОВАН В АМЕРИКАНСКИЯ КОЛЕЖ

Първият известен ни в България ученически клуб на тема пол и сексуалност бе създаден от ученици в Американския колеж в София (АКС). Историческото за страната ни събитие се случи след дългогодишни опити от страна на ученици и преподаватели да получат разрешение от администрацията.

Широкоразпростренени на Запад, GSL (Gay-Straight Alliance) клубовете са управлявани от ученици общности, които предоставят защитено пространство за дискусии по теми, свързани със сексуална ориентация и половата идентичност, и организират събития срещу хомофобията и трансфобията.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Възпитаници на АКС разказват, че идеята се родила преди около 12 години, но опитите на иницииралите я ученици завършили с неуспех. Години по-късно, писателят Гарт Грийнуел, който преподава в колежа между 2009 и 2013, полага големи усилия в посока създаване на такъв клуб. След заминаването му от България, щафетата поемат преподавателите Лоръл Змолек-Смит, Гарард Конли и Амбър Хууд. През цялото това време, движещата сила зад проекта обаче, остават ЛГБТ гимназисти и подкрепящи ги съученици, които настояват за правото да основат свой клуб.

american-college-in-sofia-gsa-alliance
Основателите на GSA клуба го представиха официално по време на ежегодния панаир на ученическите клубове в АКС. Снимка: АКС

Разрешението за създаване на клуба, който се нарича Gender and Sexuality Alliance, е само една от поредица малки стъпки, предприети от АКС за адекватна подкрепа на гей, би и транс учениците. Day of Silence (Ден на мълчание), например, е инициатива срещу тормоза над ЛГБТ ученици, която се превърна в ежегодна традиция и с всяка изминала година привлича все повече поддръжници.

А само преди няколко дни – на 11 октомври, Ден на разкриването – 15 ученици от различни класове се събраха на чай и шоколадови сладки и в продължение на час и половина си споделяха своите драматични разкази. За събитието разказа Лоръл Змолек-Смит, която е твърд поддръжник на каузата.

„Говориха за проблеми, страхове и въпроси, които ги спират да се разкрият, и обсъдиха сигурността в училище, на улицата и в домовете им,“ написа преподавателката във своия личен Facebook профил. „Защо това беше толкова красиво? Защото от една страна бе изключително смело, а от друга – лишено от всякаква злост. Защото учениците се изслушваха взаимно и се подкрепяха със зрялост и съпричастност.“

Надеждата на американката е, че успехите, постигнати в АКС, ще вдъхновят ученици и преподаватели в други училища да предприемат инициативи за разчупване на хомофобния пашкул.

Прекрасният видеомонтаж по-долу е дело на ученичката от АКС Ниа Алексиева. Пред PROUD.bg момичето каза: “Хубаво е да знам, че съм сред хора, които са с отворено съзнание към света. Много е различно да знаеш, че има едно място, където всеки би могъл да бъде себе си и да няма проблем с това, особено когато това е училището ти.“