Фондация GLAS откри изложбата „Балканска гордост # Balkan Pride“ в Пловдив

Изложбата, представяща фотографии от Прайд шествията на Балканите, артефакти и видеа с лични истории беше открита официално на 4 юли, в СКЛАД, Пловдив, в присъствието на десетки гости, дипломати, представители на местната ЛГБТ общност, активисти.

Снимки: Симеон Тодоров

Над 30 фотографии разказват историята на движението за равни права на ЛГБТ хората в Югоизточна Европа, като не са пропуснати и придружаващите ги анти-прайд демонстрации и контра-протести. Изложбата може да бъде видяна между 11.00 и 19.00 ч. всеки ден до 16 юли включително.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 
Снимки: Симеон Тодоров

„В годината, в която отбелязваме 50 години от бунтовете в Стоунуол Ин в Ню Йорк довели до раждането на първия Прайд, дискриминацията към днешния проект в Пловдив само доказва колко важно е като общност да продължаваме да се борим за равни права за всички български граждани и да водим диалог за нашата принадлежност към обществото“, каза Симеон Василев от фондация GLAS, организатор на проекта на откриването.

Снимки: Симеон Тодоров

Изложбата е част от програмата на „Пловдив 2019“. Светлана Куюмджиева, артистичен директор фондацията, домакин на изложбата, по време на откриването прочете част от Хартата на човешките права, с което припомни една от целите на инициативата, а именно да сближава различните общности. Тя сподели и факта, че тази година в Матера, Италия ще се проведе първият прайд с подкрепата на италианската фондация, организираща столица на културата там.

От фондация GLAS обявиха вчера, че част от фотографиите от „Балканска гордост # Balkan Pride” ще бъдат показани и в София от 22 юли тази година, на открито до лятното кино на НДК. Проектът там е част от календара на културните събития на Столична община и е съ-финансиран от Програма „Култура”.

За закриването на проекта в Пловдив на 16 юли от 18.30 ч. в СКЛАД ще се проведе публична дискусия, посветена на традиционните балкански ценности и идентичност. В нея ще участват проф. Ивайло Дичев, Филип Вулович от Белград Прайд и Димитър Богданов и Симеон Василев от фондация GLAS и организационния комитет на София Прайд. След нея акустичен концерт ще изнесе Мила Роберт от 21 ч. в ThEATre на ул. „Княз Александър I-ви” 38 в Пловдив. Това е първото появяване в Пловдив на младата изпълнителка, която нашумя с кавъра си на „Квартална кръчма” и песента, посветена на ремонтните дейности в столицата. И двете събития са с вход свободен.

Снимки: Симеон Тодоров

Прайдовете на Балканите, в Европа и по света продължават да бъдат изключително важни поради цялата стигма и омраза, на които ежедневно са подложени ЛГБТИ хората – отхвърляне от семейство и приятели, насилие поради омраза, тормоз в училище, дискриминация на работното място и в сферата на образованието, липсата на законодателна уредба на отношенията в семействата на ЛГБТИ хората. Прайд е сред малкото събития, които дават гласност на тези неравенства.