Rainbow Hub отново отваря врати

В навечерието на 17 май – Международният ден за борба с хомофобията, бифобията и трансфобията и половин година след организираната хомофобска атака над предишното пространство, помещаващо общностния ЛГБТИ+ център Рейнбоу Хъб, той отново отваря врати с нов адрес в центъра на гр. София. От създаването си през 2018 г. общностният център е единственото некомерсиално място за срещи, дискусии, консултации и събития за куиър общността в България. Мястото служи също и като офис на двете управляващи го фондации –  Bilitis и GLAS, като в момента то е дом и на новосъздадената куиър-феминистка организация “Саффо”.

Европейският комисар по въпросите на равнопоставеността, Хелена Дали отправи специално видео послание по повод атаката. “Проявената на 30 октомври 2021 г. омраза е свидетелство за това, че шепа хора е достатъчна да застраши физически и тероризира цяла група хора. Искаме да гарантираме, че атаки като тази, извършена срещу “Рейнбоу Хъб”, ще се признаят като престъпления от омраза. Фобията срещу ЛГБТИК хора няма място в Европейския съюз.” Хелена Дали допълва още: “Пред лицето на омразата ние подкрепяме любовта и равенството за всички.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Припомняме, че в края на октомври на 2021 г., Рейнбоу Хъб беше нападнат от крайнодясна група, начело с Боян Станков-Расате. Лидерът на БНС нанесе удар в лицето на Глория Филипова от Фондация Билитис и заедно с още 10 човека остави пространството в разруха, причинявайки и множество материални щети.

През изминалите месеци, благодарение на множеството подкрепа и дарения, последвали атаката, Рейнбоу Хъб беше възстановен и отваря врати на ново по-голямо пространство. Множество компании и НПО подкрепиха възстановяването на центъра, сред които Progress, Ingram Micro, Reward Gateway, Българския фонд за жените, ALL OUT и дарение от мебели от HPE. Общностният център ще продължи да организира разнообразни събития и инициативи, насочени към потребностите на ЛГБТИ+ хората, със специален фокус върху младежи и лица в неравностойно положение. Също така, ще допринесе за по-ефективното прилагане на подход “отдолу-нагоре” за справяне с основните проблеми и предизвикателства, с които се сблъскват ЛГБТИ+ хората всеки ден.

Новооткритият Рейнбоу Хъб се намира на ул. “Гладстон” в София. Повече за програмата и дейностите на пространството може да научите от официалната му страница във Facebook.