ООН ЩЕ НАЗНАЧИ НЕЗАВИСИМ ЕКСПЕРТ ПО ПРАВАТ НА ЛГБТИ ХОРАТА

Историческо гласуване се проведе в най-влиятелния правозащитен орган на Организациите на обединените нации в края на миналата седмица. Резолюцията на Съвета на ООН за правата на човека, приета с 23 гласа за, 18 против и 6 въздържали си, създаде длъжността на независим експерт по по въпросите на сексуалната ориентация и половата идентичност.

Това е огромна победа за ЛГБТИ активистите, които отдавна работят за създаването на такава позиция. Независимите експерти, наричани още специални докладчици, са част от системата на ООН, но са технически независими. Някои ги наричат „диамантите в короната“ на правозащитната система, заради голямото им влияние в на международната правозащитна арена и директния им контакт с правителства, гражданското общество и други.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Като минимум, новата позиция ще помогне ЛГБТИ правата да продължат да бъдат международен акцент и да са включени в портфолиата на държавници и дипломати. Независимият експерт може също така да играе ключова роля в разпространението на най-добри практики в защитата на човешките права на ЛГБТИ хората сред всичките 193 членове на ООН.

Инициативата бе предвождана от от група латиноамерикански държави, сред които Аржентина, Бразилия, Колумбия, Чили, Коста Рика, Мексико и Уругвай. Повече от 620 неправителствени организации от 151 страни подписаха обща декларация в подкрепа на идеята.

Гласуването не мина без драма. Както се очакваше, малка група държави заявиха, че няма нужда от такава позиция. Мнението им беше подкрепено от международни анти-ЛГБТИ организации.

В крайна сметка обаче, разолюцията беше приета. Ето как гласуваха 47-те държави-членки на Съвета по правата на човека:

За:
Албания, Белгия, Боливия, Венецуела, Виетнам, Германия, Грузия, Еквадор, Ел Салвадор, Република Корея, Куба, Латвия, Македония, Мексико, Монголия, Нидерландия, Обединеното кралство, Панама, Парагвай, Португалия, Словения, Франция, Швейцария;

Против:
Алжир, Бангладеш, Бурунди, Етиопия, Индонезия, Катар, Кения, Киргизстан, Китай, Конго, Кот д’Ивоар, Малдивите, Мароко, Нигерия, Обединените арабски емирства, Русия, Саудитска Арабия, Того;

Въздържали се:
Ботсвана, Гана, Индия, Намибия, Филипините, Южна Африка;