Начало на Sofia LGBTI Community Fest 2022

Между 5 и 18 декември ще се проведе седемнадесетото издание на общностния ЛГБТИ фестивал Sofia LGBTI Community Fest. Двуседмичният фестивал, който е организиран от Фондация Билитис изцяло с помощта на доброволци, ще се състои от множество събития, свързани с ЛГБТИ+ (лесбийки, гей мъже, бисексуални, транс и интерсекс хора) и феминистки теми, като от 2004г. насам той цели да даде гласност на преживяванията на ЛГБТИ+ общността в България.

Фестивалът, по традиция ще се проведе в началото декември, като темата тази година е „Куиър без граници“. Година, белязана от война, разделение и конфликт, общностния фестивал цели да събере общността отново заедно, както и да бъде платформа за силни и разрушаващи разделителните бариери идеи.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Фестивалът цели да даде на ЛГБТИ общността платформа за общуване, информиране, подкрепа и забавление. Засягат се разнообразни теми, които касаят всички букви от ЛГБТИ, както и различните пресечности на пол, етнос, раса, възраст, социален статус и други.

Някои от ключовите събития тази година са поетичната работилница за социална промяна Поетилница, уъркшоп за изразяване на гражданска позиция чрез визуални материали, изложба, посветена на протестите Жена, живот, свобода започнали в Иран по-рано тази година, събитие за въведение в невроразнообразнието и свързаността му с куиър идентичностите, събитие за ЛГБТИ+ спийд дейтинг, както и множество други работилници и общностни срещи.

Освен тях, гостите ще могат да посетят и финалното драг парти Зимен Бал, което ще се проведе на 18 декември от 22:00 в К.Е.В.А.

Организаторите канят всички да се включат в събитията с отворени сърца и умове, за да научат повече за преживявания на ЛГБТИ+ хората в България и да се насладят на красотата в разнообразните човешки идентичности. Пълната програма на фестивала е достъпна тук.