ООН НАЗНАЧИ ПЪРВИЯТ НЕЗАВИСИМ ЕКСПЕРТ ПО ПРАВАТА НА ЛГБТИ ХОРАТА

Съветът на ООН по правата на човека назначи първият в историята си независим експерт, отговарящ за защитата на ЛГБТИ хората по света от насилие и дискриминация. Новината предаде Huffington Post.

Витит Мунтархорн има тригодишен мандат да разследва престъпления срещу гей, би, транс и интерсекс общностите в страните-членки на ООН. Той е професор по международно право в Chulalongkorn University в Банкок, Тайланд, и е служил на няколко позиции в ООН.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Независимите експерти, наричани още специални докладчици, са част от системата на ООН, но са технически независими. Някои ги наричат “диамантите в короната” на правозащитната система, заради голямото им влияние в на международната правозащитна арена и директния им контакт с правителства, гражданското общество и други.

Като минимум, новата позиция ще помогне ЛГБТИ правата да продължат да бъдат международен акцент и да са включени в портфолиата на държавници и дипломати. Независимият експерт може също така да играе ключова роля в разпространението на най-добри практики в защитата на човешките права на ЛГБТИ хората сред всичките 193 членове на ООН.

Създаването на този пост бе огромна победа за ЛГБТИ активистите, но гласуването не мина без драма. Както се очакваше, малка група държави заявиха, че няма нужда от такава позиция. Мнението им беше подкрепено от международни анти-ЛГБТИ организации.