Гръцки ЛГБТ+ активист бе бит до смърт посред бял ден в центъра на Атина

Гръцкият ЛГБТ+ активист Зак Костопулос бе пребит до смърт по време на предполагаем опит за грабеж на бижутерия в центъра на Атина. Убийството се случи посред бял ден в петък.

33-годишният Костопулос бе добре известен правозащитник, особено активен в борбата срещу стигмата върху ХИВ-позитивните хора в Гърция.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Първоначално гръцките медии описаха смъртта на активиста като инцидент, случил се докато собственика на магазина се опитвал да защити собствеността си от „наркоман“. Колеги на жертвата обаче, оспорват тази версия на събитията и сочат шокиращо видео от охранителна камера като доказателство, че нещо друго се е случило.

„В новините убийството му е представено като инцидент: той умира докато се опитва да избяга през витрината на магазина, който се опитал да ограби. Бруталното, брутално видео, съпътстващо тези новини, показва съвсем различна истина: дезориентираният, невъоръжен Зак се опитва да избяга, а собственикът и друг мъж брутално го ритат до смърт,“ цитира неназован активист британският сайт freedomnews.org.uk.

Зак Костопулос и редакторът на PROUD.bg Марко Марков по време на Солун Прайд през 2014

Според ЛГБТ+ активиста Григорис Валянатос младият мъж въобще не се опитвал да ограби бижутерията. Той влязъл в нея, за да търси закрила след сбиване в съседен магазин, и се оказал в клопка, след като вратите за сигурност се затворили автоматично.

Ужасяващото видео показва как Зак, едва държащ се на краката си, излиза от магазина през витрината, която чупи с помощта на пожарогасител. Собственикът на магазина и друг мъж започват да го ритат пред погледите на събралата се тълпа. Когато най-накрая пристигат полицаи, те арестуват умиращия Костопулос, вместо нападателите му. Активистът пристига в болницата мъртъв и с белезници на ръцете.

Собственикът на магазина бе задържан едва след като видеото стана вирално. Според адвоката на Костопулос, той може да бъде съден за убийство.

ЛГБТ+ ативистът от Солун Апостолис Карабарис каза за PROUD.bg, че цялата активистка общност в страната е „шокирана“ от случилото се. Правозащитниците вече проведоха спонтанен протест в Атина и няколко други града, настоявайки за бързо разследване.