АНГЕЛА МЕРКЕЛ ПОИСКА ОТ ПУТИН РАЗСЛЕДВАНЕ НА СЛУЧВАЩОТО СЕ В ЧЕЧНЯ

Германският канцлер Ангела Меркел е повдигнала въпроса за отвличанията и изтезанията на гей мъже в Чечня по време на среща на високо равнище с руския президент Владимир Путин. По думите й, предадени от CNN, Меркел е настояла за защита на правата на малцинствата на територията на цялата Руска федерация.

Първият сигнал за случващото се в Чечня се появи на 1 април в руския вестник Новая Газета. Информацията бе потвърдена от неправителствени организации и международни медии, включително Guardian и CNN. Свидетели и жертви разказаха пред американската новинарска телевизия за ужасяващи мъчения на стотици гей мъже, държани при потресаващи условия в концентрационни лагери.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Чухме някои много отрицателни съобщения за това как хомосексуалните биват третирани в Чечня, затова приканих господин Путин да използва влиянието си, за да защити правата на такива малцинства,“ каза Меркел пред репортери след срещата си с Путин в руския град Сочи. В тона й обаче, не се забелязва особена емпатия. Самата Меркел е противник на брачното равенство.

Чечня е една от няколко полуавтономни републики в Русия. Да си гей в предимно мюсюлманския регион се счита за срамно и така наречените убийства на честта са често срещано явление. В отговор на обвиненията в системно преследване на гей населението, чеченското правителство отрече, че хомосексуални хора въобще съществуват в страната.