Защо гей общността превърна едно човешко право в празник?

Автор: Тайлър Къри-МакГрат (редактор на списание Plus)

2019. Поредната година, в която обсъждаме защо прайд е важен и какво значение има той. ЛГБТ хората от по-възрастните поколения критикуват младежта, че не познава достатъчно историята си, а независимите ЛГБТ хора критикуват корпорациите, че ‘тровят’ културата ни. На всеки му е трудно да обобщи какво точно е прайд. Причината за това е, че прайд е едновременно нищо и всичко.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Прайд означава ‘гордост’. Гордостта е нещо, на което би следвало да бъдем научени още от раждането си. Гордостта е да се чувстваш добре в тялото си и с идентичността си. Гордостта е да се чувстваш уникален и същевременно равен с всички останали. Превърнали сме едно човешко право в празник, защото ЛГБТ общността е дискриминирана от десетилетия. Правото ни за равенство е отнето. Когато обществото ни приема постепенно, есенцията на прайд се променя, но основната идея си остава следната: гордей се с това, което чувстваш вътрешно и с начина, по който изглеждаш външно.

Тайлър Къри

Това, което често се приравнява с гордостта е идеята за самоуважение. Аз не съм съгласен. Като открит ХИВ-позитивен мъж, много хора са объркани и скандализирани от увереността, която нося, независимо от диагнозата. Казвали са ми многократно, че „ХИВ не е повод за гордост“. Това винаги ме обърква, защото някои хора отказват да разберат, че диагнозата ми не влияе върху самоуважението, което имам към себе си. Отне ми известно време, за да се науча как да опазя това самоуважение. Дори в епохата на PrEP и Н=Н, много членове на ЛГБТ общността смятат, че вируса ХИВ е морален индикатор за характера на човек.

Когато научих диагнозата, се замислих за всички ХИВ-позитивни хора, които уважавам. Като дете гледах „The Real World“ по MTV. Сетих се за Педро Замора – първия гей човек, който виждах по телевизията. Бях само на 10. Той стана мой идол, но не заради сексуалната си ориентация, а заради начина, по който живееше живота си. Той беше смел и предизвикваше другите в общността да се грижат за себе си и да се обичат взаимно. Научих се как да бъда горд гей мъж дълго преди да науча, че съм ХИВ-позитивен. Педро ме научи как да живея с цел и самоуважение.

Педро Замора

Когато се замисля за прайда и за прогреса, през който сме преминали напоследък, се опитвам да позволя на всеки човек да изживее празника по собствен начин. Може да си полугол и да си изпълнен със самоуважение също толкова лесно, колкото и да си покрил цялото си тяло от главата до петите и да мразиш себе си вътрешно. Важна е енергията, която излъчваш. Важни са действията, които предприемаш.

Добротата и увереността са чертите, които най-много уважавам. Гордостта е човешко право и като ЛГБТ хора ние можем да я споделим и да я отпразнуваме на шествието, но самоуважението се научава от действията, които предприемаме. Нека си помогнем взаимно да направим правилните избори.