За незабравимите партита и техно музиката – интервю с DJ Николай Киров

Запознаваме ви с Николай Киров – техно DJ, продуцент и съорганизатор на партито, което ще се проведе на 10 май (петък) в клуб One to One (ул. Позитано 22, София). С него си говорим за страстта по електронната музика, атмосферата на незабравимите партита и връзката на техно музиката с гей общността.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Кога реши да се занимаваш с техно музика и какво те вдъхнови и мотивира?

Израснах с електронна музика –  всякакви стилове от D&B, Hardcore, Gabba до Hardtechno. Техното беше последната ми любов в dance музиката, този стил успя да ме запали мигновено и да заеме специално място в сърцето ми. Точно и през тези години започнах да се занимавам с организацията на партита в София. Тогава все още не организирахме техно събития, защото сцената беше непозната за мен, но през годините натрупах опит и огромен интерес към нея. През 2016 г. направих първото си техно събитие, на което също така участвах и като DJ. Страстта ми да работя и като DJ дойде предимно от това, че имах приятели които се занимаваха с това и от чисто любопитство започнах да навлизам в тази сфера. Няколко години по-късно вече го приемам много сериозно – като нещо, на което искам да се отдам напълно заедно с продуцирането на собствена музика.

Кое прави едно парти яко, когато стоиш зад пулта?

Хората. Случвало ми се да пускам в клуб, пълен с хора, но да липсва правилната атмосфера и енергия. Когато хората се раздават на максимум, танцуват като полудели, наистина усещат музиката и позволяват тя да ги понесе на пътуване из дълбините – тогава партито е яко!

Кое е най-любимото ти парти, на което си dj-ствал?

Мога да се похваля с участия в Европа през последните две години, но колкото и клиширано да звучи, българската публика е невероятна. Едни от най-яките партита са се случвали в София, но ми е трудно да избера някое конкретно за любимо. Партитата в клуб One to One и с такъв тип публика са нещо ново за мен, но определено са сред фаворитите ми. Първото техно събитие, което направихме там беше прието много добре от публиката на клуба. Обстановката беше страхотна. Хората се забавляваха до сутринта без да спират. Клубът трябваше да затвори в 6 сутринта, но понеже хората още танцуваха изкарахме почти до 8.

Разкажи повече за партито, което ще се проведе в One to One на 10 май? Какво можем да очакваме от него?

Техното и електронната музика винаги са били пряко свързани с гей общността по цял свят. Това е и причината да започнем да организираме такъв тип събития и на родна земя. Радваме се на ужасно голям успех с първите две издания и се надяваме да се разрастваме все повече. Концепцията е да представим нещо, което е опорна точка в клубния нощен живот по света. Връщаме техно музиката обратно там, където тя някога се е зародила. Там, където някога е превръщала обикновеното излизане през уикенда в дълги, безскрупулни и безпаметни нощи, изпълнени с щастие, енергия и най-вече – любов към самата нея.

Партито организираме съвместно с моя колега Джеймс Бабсън. За третото ни издание главни гости на вечерта са Balthazar & JackRock. Това са хората, които от поне 20 години развиват тази култура в България. Читателите ви може би ги разпознават като хората, които седят зад Renesanz – една от най-големите организации у нас, канила световно известни артисти през годините.

За пръв път към нас ще се присъедини и гост от чужбина – RÄV. Стефано, както е истинското му име, е млад талант от Италия, обиколил по-голямата част от клубовете в Европа. Той ще гостува за трети път в България. Останалата част от програмата сме аз, Kasska и Thea.

С какво гей публиката се различава от хетеро публиката?

Аз не намирам разлика. Хората се забавляват от сърце и с огромни усмивки на лицата си. Вероятно гей публиката е малко по-разкрепостена и не толкова притеснителна, но това в никакъв случай не е лошо.

https://www.facebook.com/events/439573523315468/