Виетнамски проектозакон за транс хората предвижда майчинство и брачни права

Нов проектозакон за транс хората във Виетнам предвижда да им даде право на обезщетения за майчинство, както и да сключват брак според пола си.

Транс мъжете, които забременеят или родят ще имат право на майчинство в съответствие със законите за труда и социалното осигуряване, и всички транс хора ще имат право да сключват брак в съответствие с пола си, както и всяко друго право съгласно законите и Конституцията. Това заявиха над 80 представители на Народното събрание, министерства, НПО и агенции на ООН по време на конференция посветена на проектозакона през август.

В проекта също така се посочва, че не е необходимо транс лицето да се подлага на медицинска намеса, за да бъде признато за транс, и че медицинските интервенции са изцяло доброволни.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Освен правото си на доброволна медицинска намеса, транс хората не трябва да бъдат подлагани на стерилизация след генитални операции, освен ако не искат“, каза Фам Ти Хао от правния отдел на Министерството на здравеопазването.

Според данни на здравното министерство във Виетнам има около 480 000 транс хора, но действителният брой вероятно е много по-висок. Транс хората често са подложени на дискриминация и предразсъдъци в обществото, като един от всеки трима е срещал такива проблеми през последните 12 месеца.

Общо 40% от транс респонденти в проучване на здравното министерство заявяват, че са опитвали да се самоубият. Страхът от дискриминация също им пречи да търсят здравна информация и услуги. Около 18% казват, че имат ХИВ или сифилис, 4% никога не са били тествани за ХИВ, а 42% казват, че са изложени на висок риск от депресия.

Нгуйен Ти Ким Туй, заместник-председател на Комисията по социални въпроси на Народното събрание, заяви, че Виетнам е постигнал голям напредък в премахването на дискриминацията срещу ЛГБТ общността. Например промените в закона от 2015 г. признават правото на хората да променят пола си. Въпреки това, законът не дава яснота кой може да промени пола си или кое медицинско заведение може да направи тази промяна, както и процеса на промяна на пола и свързаните с това процедури, добави тя.

Така, на практика, транс хората остават непризнати“, каза Туй и добави, че правната рамка трябва да се подобри, за да улесни достъпа на транс хората до социални, образователни, здравни и други услуги.

Във Виетнам за да сменят пола си, транс хората трябва да посетят определени болници за диагностика и потвърждение, че имат определени биологични характеристики. Тези хора трябва да се консултират с лекар и след това да предприемат операцията за смяна на пола. След успешна промяна и с потвърждение от лекаря, транс хората могат да преминат процедури за промяна на личната информация в документите си.

Тези изисквания, обаче, карат много транс хора да се обръщат към незаконни медицински заведения. Тези операции, ако не се извършват правилно, могат да бъдат фатални.
Повечето отиват в друга страна, например Тайланд, за операцията. Тогава, обаче, след като се върнат във Виетнам, въпреки промяната на пола и външния си вид, те не могат да променят личните си документи.

Проектозаконът, ако бъде завършен и одобрен, ще даде възможност на транс хората да променят пола си законно във Виетнам.

Основните принципи са да се даде възможност на транс хората да бъдат себе си, да имат свободен и доброволен достъп до медицински грижи и да се осъждат дискриминационните действия спрямо тях и техните семейства“, каза Фам.

Проектозаконът ще продължи да бъде поправян и допълван, за да бъде представен пред комисия в Народното събрание в рамките на тази година.