Снимка: Getty Images

ПОЛОВИНАТА МЕДИЦИ В БЪЛГАРИЯ СМЯТАТ, ЧЕ ДА СИ ГЕЙ Е БОЛЕСТ

 
Sofia Pride 2023
 

Нов доклад разкри, че голяма част от медицинския персонал в Европа продължават да смятат, че да си гей е заболяване. Това предаде сайтът PinkNews.

В проучването на Агенцията на Европейския съюз за основните права са участвали медицински професионалисти от 19 държави-членки. В някои от страните до 50% от интервюираните са заявили, че считат хомосексуалността като заболяване. Освен това, много от лекарите нямат представа какви са специфичните проблеми, засягащи ЛГБТ общността.

Докладът, който призовава за спешни мерки, посочва България, Румъния, Унгария, Полша, Италия, Словакия и Латвия като най-нуждаещи се от промяна.

В Румъния, например, 50% от медиците са говорили за „заразяване“ с хомосексуалност. Румънска медицинска сестра определила ЛГБТ хората като „чумави“. „Смятаме, че тези болести са причинени от факта, че тези хора са преживели нещастен инцидент в детството си и по-късно се опитват някак да отговорят на тази нужда по различен начин от останалите хора,“ казала тя.

Майкъл О’Флахерти, директор на Агенцията, коментира доклада така: „ЛГБТ хората имат равни права на достъп до образование и здравеопазване, както и правото да бъдат третирани еднакво с всички останали. Тези нови данни показват, че някои лекари продължават погрешно да вярват, че хомосексуалността е заболяване. Те са показател за нуждата ЕС и страните-членки да насърчат институциите да предоставят висококачествени услуги, които да сложат край на страданието, което много ЛГБТ хора преживяват.“

Докладът споменава още, че транс хората са особено уязвими, заради неинформираността в здравните системи.

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина