Снимка: Getty Images

ПОЛОВИНАТА МЕДИЦИ В БЪЛГАРИЯ СМЯТАТ, ЧЕ ДА СИ ГЕЙ Е БОЛЕСТ

Нов доклад разкри, че голяма част от медицинския персонал в Европа продължават да смятат, че да си гей е заболяване. Това предаде сайтът PinkNews.

В проучването на Агенцията на Европейския съюз за основните права са участвали медицински професионалисти от 19 държави-членки. В някои от страните до 50% от интервюираните са заявили, че считат хомосексуалността като заболяване. Освен това, много от лекарите нямат представа какви са специфичните проблеми, засягащи ЛГБТ общността.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Докладът, който призовава за спешни мерки, посочва България, Румъния, Унгария, Полша, Италия, Словакия и Латвия като най-нуждаещи се от промяна.

В Румъния, например, 50% от медиците са говорили за „заразяване“ с хомосексуалност. Румънска медицинска сестра определила ЛГБТ хората като „чумави“. „Смятаме, че тези болести са причинени от факта, че тези хора са преживели нещастен инцидент в детството си и по-късно се опитват някак да отговорят на тази нужда по различен начин от останалите хора,“ казала тя.

Майкъл О’Флахерти, директор на Агенцията, коментира доклада така: „ЛГБТ хората имат равни права на достъп до образование и здравеопазване, както и правото да бъдат третирани еднакво с всички останали. Тези нови данни показват, че някои лекари продължават погрешно да вярват, че хомосексуалността е заболяване. Те са показател за нуждата ЕС и страните-членки да насърчат институциите да предоставят висококачествени услуги, които да сложат край на страданието, което много ЛГБТ хора преживяват.“

Докладът споменава още, че транс хората са особено уязвими, заради неинформираността в здравните системи.