ВЕЛОШЕСТВИЕ „ЗАЕДНО СРЕЩУ ХОМОФОБИЯТА“

 
Sofia Pride 2023
 

На 17 май 1990 г. Международната здравна организация премахва хомосексуалността от Международната класификация на болестите, координирана от нея. От тогава, датата 17 май се е превърнала в символ на движението за равноправие на хора с не-хетеросесксуална ориентация и забрана на дискриминацията срещу различните сексуални малцинства.

Според доклад на Европейската Агенция по основните човешки права към ЕС за социалната ситуация на ЛГБТ общността в ЕС,  България е една от страните-членки на Съюза, в които хомофобията и дискриминацията към ЛГБТ хората са най-силни. Това особено много пролича с опитите на някои политици да прокарат безумни закони срещу „гей пропагандата“.

снимки: (с) Рая Тошева

Младежка организация „ЛГБТ Действие“ и „Colours“ организираха за поредна година велошествие под надслов „Заедно срещу хомофобията“ по повод 17 май. Сред участниците имаше хора от всякаква възраст, пол и сексуална ориентация, но всички те бяха обединени от идеята за равни права на ЛГБТ общността в България. Преди началото на шествието, тринадесет от тях бяха част и от жива арт инсталация. Облечени в ръчно изрисувани тениски, дело на Боряна Петрова, те изписаха словосъчетанието „ГЕЙ ПРОПАГАНДА“. Замисълът на акцията бе да осмее това лъжливо понятие, което напоследък се превърна в инструмент на българския политически популизъм. Началото бе дадено малко след 16:00 часа, като крайната цел за участниците бе НДК.

снимки: (с) Рая Тошева

Председателят на „Действие” Марко Марков коментира: “Онова, което бива заклеймявано от някои като „гей пропаганда”, е нелеката работа на активисти за човешки права, неправителствени организации, държавни институции, правителства и обикновени хора по целия свят в посока образоване на обществата, изкореняване на предразсъдъците и постигане на равенство и човешки права за всички, независимо от сексуалната им ориентация и полова идентичност.”

Даниел Динев

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина