ВЕЛОШЕСТВИЕ „ЗАЕДНО СРЕЩУ ХОМОФОБИЯТА“

На 17 май 1990 г. Международната здравна организация премахва хомосексуалността от Международната класификация на болестите, координирана от нея. От тогава, датата 17 май се е превърнала в символ на движението за равноправие на хора с не-хетеросесксуална ориентация и забрана на дискриминацията срещу различните сексуални малцинства.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според доклад на Европейската Агенция по основните човешки права към ЕС за социалната ситуация на ЛГБТ общността в ЕС,  България е една от страните-членки на Съюза, в които хомофобията и дискриминацията към ЛГБТ хората са най-силни. Това особено много пролича с опитите на някои политици да прокарат безумни закони срещу „гей пропагандата“.

снимки: (с) Рая Тошева

Младежка организация „ЛГБТ Действие“ и „Colours“ организираха за поредна година велошествие под надслов „Заедно срещу хомофобията“ по повод 17 май. Сред участниците имаше хора от всякаква възраст, пол и сексуална ориентация, но всички те бяха обединени от идеята за равни права на ЛГБТ общността в България. Преди началото на шествието, тринадесет от тях бяха част и от жива арт инсталация. Облечени в ръчно изрисувани тениски, дело на Боряна Петрова, те изписаха словосъчетанието „ГЕЙ ПРОПАГАНДА“. Замисълът на акцията бе да осмее това лъжливо понятие, което напоследък се превърна в инструмент на българския политически популизъм. Началото бе дадено малко след 16:00 часа, като крайната цел за участниците бе НДК.

снимки: (с) Рая Тошева

Председателят на „Действие” Марко Марков коментира: “Онова, което бива заклеймявано от някои като „гей пропаганда”, е нелеката работа на активисти за човешки права, неправителствени организации, държавни институции, правителства и обикновени хора по целия свят в посока образоване на обществата, изкореняване на предразсъдъците и постигане на равенство и човешки права за всички, независимо от сексуалната им ориентация и полова идентичност.”

Даниел Динев