Възпоменание в памет на Михаил Стоянов ще се проведе в Борисовата градина на 20 септември

 
Sofia Pride 2023
 

Фондация GLAS и Младежка ЛГБТ организация “Действие” организират възпоменание по случай десетата годишнина от жестокото убийство на Михаил Стоянов. Събитието ще се състои на 20 септември (четвъртък), от 18:00 до 18:30 ч., на лобното място на Михаил в Борисовата градина в София. Сборният пункт е на автобусната спирка “бул. Пейо Яворов” (от страната на градината) в 17:30 ч.

С това възпоменание организаторите си поставят за цел за пореден път да насочат фокуса към нуждата от промяна в Наказателния кодекс на страната, който и до ден днешен не признава жертвите на хомофобски и трансфобски престъпления, нито отправя към извършителите послание, че сексуалната ориентация и половата идентичност не могат да бъдат причина за посегателство.

Двадесет и пет годишният Михаил Стоянов беше пребит до смърт в Борисовата градина от младежи, които “прочиствали парка от гейове”, на 30 септември 2008 г. Точно 10 години след зловещото убийство извършителите влязоха в затвора с намалени присъди след решение на Върховния касационен съд – през юни 2018 г. те бяха осъдени на 10 и 4.5 години затвор.

Извършителите бяха задържани напълно случайно две години след убийството на Мишо, което е първият документиран и получил широка публичност случай на престъпление по хомофобски подбуди у нас, което го прави от особено значение както за съдебната практика, така и за ЛГБТИ хората в България. Знаковото дело е пример и за бавно правосъдие – 3 години бяха нужни на прокуратурата да изправи пред съд само част от отговорните. Повече информация за възпоменанието може да намерите във Facebook събитието тук.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина