Възпоменание в памет на Михаил Стоянов ще се проведе в Борисовата градина на 20 септември

Фондация GLAS и Младежка ЛГБТ организация “Действие” организират възпоменание по случай десетата годишнина от жестокото убийство на Михаил Стоянов. Събитието ще се състои на 20 септември (четвъртък), от 18:00 до 18:30 ч., на лобното място на Михаил в Борисовата градина в София. Сборният пункт е на автобусната спирка “бул. Пейо Яворов” (от страната на градината) в 17:30 ч.

С това възпоменание организаторите си поставят за цел за пореден път да насочат фокуса към нуждата от промяна в Наказателния кодекс на страната, който и до ден днешен не признава жертвите на хомофобски и трансфобски престъпления, нито отправя към извършителите послание, че сексуалната ориентация и половата идентичност не могат да бъдат причина за посегателство.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Двадесет и пет годишният Михаил Стоянов беше пребит до смърт в Борисовата градина от младежи, които “прочиствали парка от гейове”, на 30 септември 2008 г. Точно 10 години след зловещото убийство извършителите влязоха в затвора с намалени присъди след решение на Върховния касационен съд – през юни 2018 г. те бяха осъдени на 10 и 4.5 години затвор.

Извършителите бяха задържани напълно случайно две години след убийството на Мишо, което е първият документиран и получил широка публичност случай на престъпление по хомофобски подбуди у нас, което го прави от особено значение както за съдебната практика, така и за ЛГБТИ хората в България. Знаковото дело е пример и за бавно правосъдие – 3 години бяха нужни на прокуратурата да изправи пред съд само част от отговорните. Повече информация за възпоменанието може да намерите във Facebook събитието тук.