Детска книжка на транс тематика предизвика дебат в Тексас

Книгата „Call Me Max“, която разказва приказка за малко транс момче, предизвика противоречие в училищните среди в Остин, Тексас.

Книгата е била прочетена на глас пред четвърти клас в основното училище Forest Trail Elementary. Някои родители са били възмутени от съдържанието на книгата и са повдигнали въпроса пред независим училищен отдел в района, като са призовали учителя да бъде уволнен.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Книгата е била оттеглена моментално от учебната програма, а на учениците дори е било предложено специално консултиране при нужда. Дебатите по-темата, обаче, едва сега започват. Родителите, подкрепящи книгата, не са доволни, че темите ѝ са сметнати за „неподходящи“ и че училището предлага консултации за учениците, сякаш четенето е било травмиращо събитие.

Кейт Андраде, родител, споделя: „На много родители им липсва състрадание и желание да разберат. Те реагират на база на страха. Ние, обаче, се чувстваме отговорни да се грижим за всяко дете в нашата общност, независимо от половата му идентичност. Всеки трябва да се чувства свободен да бъде себе си.“