Ватиканът: „Католическата църква няма да благославя еднополовите съюзи“

Ватиканът издаде документ, в който обяви, че Католическата църква няма да благославя еднополовите бракове и съюзи, тъй като те са „грях“ и пояснява, че тази позиция не трябва да бъде зачитана за „несправедлива дискриминация“, а за „напомняне за истината на литургичния обред и за самата природа на тайнствата, както църквата ги разбира“.

В документа е посочено и че католическата доктрина забранява сексуалната активност извън брака. Според него е невъзможно еднополовите двойки да се възпроизвеждат по полов път, и затова Църквата твърди, че „няма абсолютно никакви основания да се счита, че хомосексуалните съюзи са подобни на Божия план за брак и семейство“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

И докато еднополовите двойки не могат да бъдат благословени от Църквата, Ватиканът твърди, че „отделни лица с хомосексуални наклонности, които проявяват волята да живеят във вярност и са отдадени на плана на Бог, както е предложено от църковното учение, не трябва да се страхуват“.

Изявлението си противоречи с прогресивните позиции на Папа Франциск, глава на Католическата църква. През последните две години той заяви, че „тези, които отхвърлят гей хората нямат сърце“, сравни дискриминацията на гей хората с нацизъм, помогна финансово на група транс секс работници и сподели, че „хомосексуалните трябва да имат право на граждански съюзи“.