В групите за взаимопомощ никой не те съди

Днес ви срещаме с Теодора, която от няколко месеца участва в BraveLab – групата за ЛГБТИ младежи на фондация „Ресурсен център – Билитис“. Тя се събира веднъж на две седмици от началото на 2018 г. в София, като форматът варира между дискусии по тема, зададена от координатора Лили Драгоева или от някой от самите участници.

BraveLab и другите три групи за самоподкрепа (куиър-феминистка, транс и интерсекс, както и тази за съ-родителство) са създадени по проекта „ЛГБТИ хората се надигат за промяна“, финансиран от „ИЛГА-Европа“. Ето какво споделя Теодора пред PROUD.bg за личния си опит и впечатления от участието си в BraveLab.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Как разбра за групата?
– Мой много близък приятел ме заведе през месец февруари. Много ми хареса и реших да продължа да посещавам сбирките.

С какво успя да те убеди той, за да се включиш?
– Не беше нужно много убеждаване. Самата идея да седнеш и просто да говориш с други хора от общността ме привлече.

Това означава ли, че преди си усещала нуждата от подобна група?
– Да, може да се каже. Лично аз познавам много малко хора, които свободно приемат някаква различна сексуалност от хетеросексуалната. Бих казала, че по-скоро винаги съм имала нужда да бъда сред хора, които ме разбират.

С какво ти помага посещаването на BraveLab?
– Приемам го за нещо като терапия. Живея сама със сестра си и отговорностите понякога ми идват в повече. В училище е доста напрегнато и нямам време да си поема въздух, но когато прекрача прага на BraveLab, се чувствам много по-енергична. Обхващат се много различни теми, чуват се много различни мнения. Като цяло разговорите с хората там ми помогнаха да осъзная някои важни неща за себе си и съм наистина благодарна за това.

Смяташ ли, че групите за взаимопомощ като цяло са важни и защо?
– Твърдо да. Някои хора невинаги имат на кого да споделят какво ги мъчи, други просто изпитват нужда от нови запознанства и приятелства. В групите за взаимопомощ никой не те съди. Всички са обединени от желанието да дискутират и различните мнения се приемат.

В каква друга група би се включила за в бъдеще?
– Не съм мислила по въпроса, честно казано. Зависи какво има да се предложи.

Според теб с какво създаването на общностния ЛГБТИ+ център Rainbow Hub спомага за сформирането на групите за взаимопомощ?
– Rainbow Hub е първият по рода си общностен център в България. Уважавам идеята за център, който да събира млади ЛГБТИ хора на едно място и да им дава възможност да научат повече за себе си и здравето си.

Последен, но не и по важност въпрос – как се справя координаторката Лили Драгоева с „озаптяването“ на ЛГБТИ младежта?
– Мисля, че Лили наистина си върши добре работата. Дава ни почва за размисъл, готова е да изслуша всекиго, споделя своя личен опит. Наистина не съм останала с никакво лошо впечатление от нея.