В деня на Осло Прайд: Двама души бяха убити след като въоръжен откри огън в гей бар

"Скоро отново ще бъдем горди и видими, но днес ще отбележим празненствата на прайд у дома" - Осло Прайд

Тази нощ, 25 юни, въоръжен мъж извърши ужасяващо нападение в гей бар и околните улици в Осло, като уби двама души и рани повече от 20 в деня, в който ЛГБТ+ общността в града трябваше да отпразнува ежегодния си Прайд. Нападението е извършено в ранните часове, като жертвите са застреляни в и пред London Pub – известен гей бар и нощен клуб, отворен от 1979 г., както и в още един бар в центъра на норвежката столица.

Много хора плачеха и крещяха, ранените крещяха, хората бяха притеснени и уплашени – много, много уплашени„, казва 46-годишният Маркъс Нюбакен, който напуснал London Pub малко преди стрелбата и по-късно се върнал, за да помогне. „Първата ми мисъл беше, че целта е прайдът.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Журналистът Олав Рьонеберг от обществената телевизия NRK заяви, че по това време е бил в района и е видял как мъж пристига с чанта, изважда пистолет и започва да стреля: „След това видях как се чупят прозорци и разбрах, че трябва да се прикрия„.

Заподозреният, 42-годишен норвежки гражданин от ирански произход, е бил задържан минути след като е започнал стрелбата, съобщават от полицията, която смята, че той е действал сам. От местопрестъплението са иззети две оръжия, включително напълно автоматичен пистолет, допълват от Ройтерс.

Има основания да се смята, че това може да е престъпление от омраза„, заявиха от полицията. „Разследваме дали прайдът е бил самоцел или има и други мотиви„.

Норвежката полиция, която обикновено не е въоръжена, сега ще носи оръжие до второ нареждане като предпазна мярка, заяви командирът Бенедикт Бьорнланд. Норвежката разузнавателна служба PST добави, че разследва дали може да има нови нападения. „Засега нямаме индикации за това„, заявиха от PST.

Организаторите на Осло Прайд отмениха шествието, което трябваше да се състои днес, позовавайки се на препоръките на полицията. „Скоро отново ще бъдем горди и видими, но днес ще отбележим празненствата на прайд у дома„, заявиха те.

Норвежкият крал Харалд заяви, че той и кралското семейство са съкрушени от нападението, при което според полицията 10 души са тежко ранени, а 11 са с леки наранявания. „Трябва да сме заедно и да защитаваме нашите ценности: свободата, разнообразието и уважението един към друг„, добави 85-годишният монарх.

Стрелбата се случи само няколко месеца, след като Норвегия отбеляза 50 години от отмяната на закона, който криминализираше „хомосексуалността„. Заподозреният е бил известен на властите, включително и за насилие с по-лек характер, съобщиха от полицията. Скандинавската държава с население от 5,4 млн. души има по-ниски нива на престъпност от много западни страни, въпреки че е преживявала стрелби, мотивирани от омраза, включително когато крайно десният екстремист Андерс Беринг Брайвик уби 77 души през 2011 г.

Атаката, при която двама души загубиха живота си и десетки бяха ранени при стрелба в гей клуб в Осло снощи, е трагедия, която нито едно човешко същество не заслужава. Днес Осло Прайд е отменен поради риск за сигурността на участниците. Нашите съболезнования към близките на загиналите. “ споделиха във връзка с атаката организаторите на София Прайд.