Украинските гей-доброволци са готови да се борят за живота си срещу анти-ЛГБТ реториките на Путин

 
BHK Banner
 

ЛГБТК общността в Украйна вярва, че има още повече причини да се противопостави на руската окупация, след като войските на Путин навлязоха в страната. „Или ще защитим страната си и тя ще стане част от свободния свят, или няма да има никаква свобода за нас и изобщо няма да има Украйна.

Отчаяно опитващи се да избегнат сянката на фанатичния режим на Владимир Путин, която пада върху Украйна, доброволци от ЛГБТК общността в бойните действия разказват пред The Daily Beast, че през последните седмици членове на гей общността са бързали да се подготвят за това нахлуване в Украйна. Сега те са готови да дадат отпор и да се противопоставят на руската окупация, ако силите на Путин искат да останат на украинска земя.

Вероника Лимина, която живее в Лвов в крайния запад на страната, ръководи лагер, в който обучава доброволци кадети от ЛГБТК общността на основни бойни и парамедицински умения. Тя се записва в силите за териториална отбрана на Лвов и заявява, че е готова да се включи в боевете, докато силите на Путин се придвижват на запад из страната.

Ядосана съм„, казва тя пред The Daily Beast, докато руснаците бомбардират градове и вкарват танкове все по-навътре в украинската територия. „Ние ще убием Путин„. Лимина, която работи за неправителствена организация, насърчаваща равните права на ЛГБТ хората в армията, казва, че гей общността в Украйна ще се противопостави на руската окупация въпреки продължаващата дискриминация у дома. Алтернативата е непоносима.

В неделя САЩ предупредиха, че Русия има „списък за убиване“ на украинци, които трябва да бъдат задържани или убити. Съобщава се, че списъкът съдържа много журналисти, ЛГБТ+ хора, политици и държавни служители. Андрий Кравчук, който работи в ЛГБТК центъра „Наш свят“ в Киев, заяви, че въздействието на руската хомофобия се е усетило в родния му град в региона Донбас, от който е избягал след инвазията през 2014 г.

Много добре осъзнаваме заплахите, с които сме се сблъскали – и като украинци, и като ЛГБТ+ хора. Разбираме, че руската окупация би означавала пълно беззаконие и репресии – виждаме го в момента в окупираните от Украйна територии на Крим и Донбас„, казва той. „Сега имаме само две възможности: или ще защитим страната си и тя ще стане част от свободния свят, или няма да има никаква свобода за нас и изобщо няма да бъде Украйна.

Въпреки че войната между Русия и Украйна продължава вече осем години предимно в източната част на страната, в четвъртък сутринта тя се превърна в пълномащабно нахлуване.

Много ЛГБТ+ активисти, които имат опит от участието в събитията на Евромайдана, се присъединяват към силите на териториалната отбрана или провеждат обучение за оказване на парамедицинска помощ„, казва Кравчук. „ЛГБТ+ хората, които са служили в армията, и военните доброволци са готови да се върнат на служба. Ние правим същото, което и останалата част от нацията.

Русия има история на груби нарушения на правата на човека. Анти-гей чистка в руската република Чечня прогони ЛГБТК общността. Хора бяха задържани в региона, а много други избягаха.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина