УЧЕНИТЕ УСПЯХА ДА „ИЗТРИЯТ“ ХИВ ВИРУСА ОТ ЧОВЕШКОТО ДНК ЗА ПРЪВ ПЪТ

Завладее ли човешката клетка, ХИВ ще остане там завинаги. Той влива смъртоносният си геном за постоянно в ДНК-то на жертвите си, като ги кара да се подлагат на медицинска терапия до края на живота си.

Сега обаче, за пръв път, изследователи от Филаделфия са открили начин да изтрият ХИВ от човешките клетки като ги изрязват оттам.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Екипът от Медицинския Университет Темпъл казва, че този пробив бележи първият успешен опит да елиминират латентния ХИВ-1 вирус от човешката клетка, което може да бъде приложено и срещу други латентни инфекции.

„Това е важна стъпка по пътя към лечението на СПИН,“ казва Камел Калили, професор и председател на неврологичното отделение на университета Темпъл. „Това е вълнуващо откритие, но все още не е готово да влезе в клиниките. Това е доказателство, че се движим в правилна посока,“ продължава той.

В доклад, публикуван от националната научна академия, д-р Калили и колегите му подробно обясняват как са създали молекулярните инструменти, с които изтриват ХИВ-1 от ДНК-то.

Когато се развие, комбинацията от отстраняващи ДНК ензими, наречени нуклизи и низ от РНК наречен водещ РНК (вРНК) започват да преследват генома и премахват ХИВ-1 генома от ДНК. Оттам, репродуктивните свойства на клетката се разгръщат и тя се репродуцира отново без наличие на вируса.

„При положение, че ХИВ-1 никога не може да се изчисти от имунната система, премахването на вируса от клетките е задължително за лечение на инфекцията“, обяснява д-р Калили.

Тези молекулярни инструменти са добро начало и за терапевтична ваксина; въоражените клетки с нуклизи-РНК комбинацията показват непробиваемост на ХИВ инфекцията.

По света, повече от 33 милиона души живеят с ХИВ, повече от 1 милион от които само в САЩ. Всяка година, нови 50 хиляди американци се заразяват с вируса, според американския център по контрол и превенция на заболяванията. В Англия, около 100 хиляди души живеят с ХИВ по данни от 2013. Това са около 1 на всеки 665 души. Въпреки че в последните 15 години в развитите страни действа активно терапия, която контролира ХИВ-1 при инфектирани хора, вирусът може да се изостри при прекъсване на терапията.

„Ниските нива на репликация на ХИВ-1 е повод пациентите да страдат по-скоро от заболявания, които обикновено се свързват с остаряването,“ казва д-р Калили. Това включва кардиомиопатия – отслабване на сърдечния мускул – костни заболявания, бъбречни заболявания, и нервноконгнитивни нарушения.

„Тези проблеми често се проявяват заради токсичността на лекарствата, които трябва да бъдат взимани за контрол на вируса“, добавя д-р Калили.

Изследователите позовават дву-частовия ХИВ-1 редактор на система, която се развива като бактериална защита за превенция срещу инфекции. В лабораторията на д-р Калили е създаден 20-нуклеотиден низ от вРНК, който да се прицели в заразено ХИВ-1 ДНК, Този низ е сдвоен с ДНК изтръгващ ензим, наречен Cas9, и са използвани да редактират човешкия геном.

„Вече работим по няколко стратегии, така че да можем да придвижим нещата към пре-клинични тестове,“ казва д-р Калили. „Искаме да премахнем всяко едно копие на ХИВ-1 от пациентите. Това ще излекува СПИН. Мисля, че тази технология е начина да го направим.“