УЧЕНИТЕ ОТКРИХА ЕНЗИМ, ИЗРЯЗВАЩ ХИВ ОТ КЛЕТКИТЕ

Благодарение на коктейла от лекарства, които съставляват антиретровирусното лечение, ХИВ вече не е смъртна присъда. Но това лечение има недостатъци – скъпо е, увеличава резистентността към лекарства и понякога причинява леки до застрашаващи живота странични ефекти. И понеже вирусът остава в тялото, той може да възобнови атаката си, ако пациентът спре лечението.

Екип от германски учени е открил ензим, който може да „изреже“ ДНК-то на вируса от генетичния код на клетките. Това на практика изличава вируса от човешкото тяло. Изследването, публикувано в Nature Biotechnology и отразено в Popular Science, е било проведено с мишки, но учените са убедени, че методът може да бъде използван в клиничната практика. И ако наистина постига същия резултат, то това би означавало края на коварната болест.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Учените създали ензима Brec1, използвайки пряка еволюция – биоинжинерна техника, която симулира естествената еволюция на протеините. Те програмириали ензима да изрязва поредици ДНК с характеристиките на ХИВ – трудна задача, предвид, че ДНК-то на организмите и на самия вирус често мутират. Въпреки това, учените идентифицирали поредица със стабилен състав, след това проверили колко надеждно върши работата си ензима в клетки от ХИВ-позитивни пациенти, в бактерии и в мишки, заразени с човешката форма на ХИВ. След няколко корекции, Brec1 започнал да изрязва само вирусната поредица и да „зашива“ оставената дупка в генетичния код. 21 седмици по-късно, в клетките нямало следа от ХИВ.

Въпреки, че учените все още имат въпроси за изясняване – като например какво се случва в клетки, които имат повече от една версия на ХИВ в своето ДНК – те планират да тестват Brec1 в хора в близкото бъдеще.