Учени потвърждават, че мъж се е излекувал от ХИВ след трансплантация на стволови клетки

Мъж в Германия стана петият човек, излекуван от ХИВ.

Според изследователите мъжът, на 53 години, известен само като „пациентът от Дюселдорф„, е третият човек, изчистил вируса на ХИВ изцяло от тялото си чрез трансплантация на стволови клетки.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Диагностициран с ХИВ през 2008 г., мъжът получава лечение със стволови клетки през февруари 2013 г. за лечение на левкемия. Заболяването е диагностицирано шест месеца след началото на терапията с ХИВ. Изследователите твърдят, че мъжът е „жив и в добро здраве„, като е прекратил терапията с ХИВ преди четири години, без да получи рецидив.

В изявление, разпространено чрез Sky News, мъжът казва, че е прекарал Деня на влюбените, празнувайки 10-ата годишнина от трансплантацията на костен мозък, като донорът е „присъствал като почетен гост„.

Пациентът добавя: „По онова време отхвърлих това твърдение като алиби. Днес още повече се гордея с моя световен екип от лекари, които успяха да ме излекуват от ХИВ – и същевременно, разбира се, от левкемия„. Проучването, което е публикувано в списание Nature Medicine, е най-дългото и прецизно наблюдение на пациент след трансплантация на стволови клетки.

Изследователите се надяват, че информацията ще помогне за провеждането на повече проучвания за лечение на ХИВ.

Д-р Бьорн-Ерик Оле Йенсен, който говори от името на международния изследователски екип, заяви, че сега са необходими допълнителни изследвания, за да се види как техният метод за лечение на ХИВ „може да стане възможен извън тесния набор от рамкови условия, които описахме„, съобщи Sky News.

Другите двама пациенти, излекувани от ХИВ чрез трансплантация на стволови клетки, също са били трансплантирани за лечение на кръвни заболявания. Четвъртият човек, излекуван от ХИВ, е бил лекуван и от левкемия. 66-годишният пациент е обявен за изчистил вируса от тялото си през 2022 г., като е живял с вируса от диагностицирането му през 1988 г. Неговият донор за трансплантация на костен мозък е имал генетична мутация, която го е направила устойчив на ХИВ.