Equality Run V 2.0 се проведе в парк Заимов

В късния предиобед на 12-ти май паркът Заимов беше не просто оживен от музика и цветно настроение, а изпълнен с приповдигнатия дух на множество хора, обединили сили в една истински важна кауза – изразяването на солидарност и подкрепа към хората, живеещи с ХИВ, както и повишаване на вниманието към превенцията на вируса.

За вече втора поредна година София Прайд Спорт, спортната програма на София Прайд, се радва на истински успех както сред ЛГБТИ+ хората, така и сред множество приятели и съюзници на общността, застъпващи се за нейните каузи. Точно това доказа и третото събитие на спортната програма – Equality Run V2.0, или бягане по двойки, чиято идея събра много спортни ентусиасти. Завързани един за друг по двойки с лента през ръцете, участниците трябваше да пробягат 3 км в парка „Заимов“ в столицата, впрягайки не само своите спортни способности, но и умението си за работа в екип. Отборите включваха хора от различни възрастови групи, пол, произход, социален статус, сексуална ориентация и полова идентичност. Участие взеха предварително записали се спортни ентусиасти, както и няколко такива, които спонтанно изявиха желание на място. Силно впечатление направи двойка номер 7, която не само се сформира в деня на събитието без никаква предварителна подготовка, но и нагледно показа какво представлява да обединиш сили и борбен дух в името на нещо по-голямо и смислено от различията помежду ни. Най-интересна и –нестандартна пък бе двойка номер 3 – първата двойка, в която взе участие един много смел и атлетичен домашен любимец, който обра всички овации! Много овации събра също така и отборът с най-голяма възрастова разлика – този на майка и нейното дете, което не просто само изяви желание да се включи, но и подкрепи каузата, представяйки се доблестно на трасето. Всички включили се в надпреварата бяха достойно наградени с медал, както и с подаръци, осигурени и тържествено връчени от Фондация Билитис.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Тук е мястото да отбележим, че по време на събитието се извършваше анонимно и безплатно тестване за ХИВ и Хепатит Б, осигурено от CheckPoint Sofia I Център за сексуално здраве. Освен индивидуална консултация по темата с обучени медицински лица, бяха предоставени и информационни материали за ХИВ превенция и презервативи от доброволци на Фондация GLAS. Спортното събитие привлече със своето празнично настроение множество хора, които се възползваха от възможността да се тестват и да получат полезна информирация по отношение на предпазването от тези заболявания и поддържането на добро сексуално здраве.

Събитието е по Програма за развитие на физическото възпитание и спорта и се реализира в подкрепа на инициативата „София – Европейска столица на спорта“.

Автор: Жанета Димова

Снимки: Моника Варадинова и Ани Димитрова