Фондация GLAS издава книга с историите на 37 ЛГБТИ личности и съюзници

 
Sofia Pride 2023
 

Фондация GLAS представя първото си книжно издание “Хора с глас”, събиращо историите на 37 публични личности, които подкрепят открито правата на ЛГБТИ общността в България. Книгата е безплатна и може да бъде поръчана онлайн тук – https://glasfoundation.bg/book-order/, като получателят заплаща единствено за куриерската услуга. В София книгата може да бъде намерена и в новия общностен център Rainbow Hub на бул. Княз Александър Дондуков 22A, всеки делничен ден от 11 до 18 часа.

В книгата читателите ще имат възможността да прочетат вълнуващи интервюта със смели личности, които се идентифицират като част от ЛГБТИ общността или като нейни съюзници.

Единият от съавторите на книгата Христо Серафимов, главен редактор на PROUD.bg.bg, разказва: “Процесът по създаването на “Хора с глас” беше изключително зареждащ и вдъхновяващ за мен и колегите ми, но и за самите участници. Личностите, с които ви срещаме, са герои за нас, макар и много от тях да избягват да се определят по този начин. Те застават смело с лицата си и са готови да отстояват своите виждания в името на равенството. Особено много ме радва разнообразието на идентичности и професии, с които книгата ни сблъска – от кинозвезди и музиканти с международен успех, през представители на културния куиър ъндърграунд, та чак до млади онлайн влогъри, създаващи ключово съдържание в интернет пространството.”

“Искаме да представим онези лица на общността ни, които през последните две години са допринесли за промяна на нагласите и преобръщане на стереотипите. Независимо от усилената работа и растящото приемане на ЛГБТИ хората в България, все пак на страниците на “Хора с глас” ще видите, че липсват гей мъжете, които и в момента са прикрити: това са популярни актьори, музиканти, лекари, политици, учени. Надявам се това издание да вдъхнови някои от тях да излязат извън килера на спокойствието си, защото промяната няма да се случи и без тяхната помощ”, споделя основателят на фондация GLAS и съавтор на книгата Симеон Василев.

‘Хората с глас’ в изданието са Мартина Апостолова, бившият посланик на Ирландия в България Майкъл Форбс, Слав и Хубен, Слава Дойчева, Рут Колева, Мануела Попова, Коста Каракашян, Галя Петкова, Ясен Згуровски, Мила Роберт, Иво Димчев, Калоян и Борис, Лили и Дари, Иван Стоянов, Таня Илиева, Войн де Войн, Галена, Светла Баева, Рая Раева, Миряна Ташкова, Александър Петров, Антон и Валан, Михаела Филева, Катерина Кирова, Ралица Стоянова, Валентин Костадинов, Елена Биринджиева и новото поколение драг кралици на България, включващо Africa Benediction, Enigma Chadelle, Jennifer Benediction, Katrin Bardak, Malina Yank, Monica Loca, Avra Delano и Венера Ангеликова.

Освен интересни интервюта, в книгата ще намерите и страхотни портретни снимки на участниците, които са дело на Веселина Николаева – фотограф с международно признание, получила професионалното си образование в Холандия и известна със социалната насоченост на снимките си. Редактор на изданието е Севда Семер, а графичното оформление е дело на Георги Янакиев от Currant.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина