Фондация GLAS издава книга с историите на 37 ЛГБТИ личности и съюзници

Фондация GLAS представя първото си книжно издание “Хора с глас”, събиращо историите на 37 публични личности, които подкрепят открито правата на ЛГБТИ общността в България. Книгата е безплатна и може да бъде поръчана онлайн тук – https://glasfoundation.bg/book-order/, като получателят заплаща единствено за куриерската услуга. В София книгата може да бъде намерена и в новия общностен център Rainbow Hub на бул. Княз Александър Дондуков 22A, всеки делничен ден от 11 до 18 часа.

В книгата читателите ще имат възможността да прочетат вълнуващи интервюта със смели личности, които се идентифицират като част от ЛГБТИ общността или като нейни съюзници.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Единият от съавторите на книгата Христо Серафимов, главен редактор на PROUD.bg.bg, разказва: “Процесът по създаването на “Хора с глас” беше изключително зареждащ и вдъхновяващ за мен и колегите ми, но и за самите участници. Личностите, с които ви срещаме, са герои за нас, макар и много от тях да избягват да се определят по този начин. Те застават смело с лицата си и са готови да отстояват своите виждания в името на равенството. Особено много ме радва разнообразието на идентичности и професии, с които книгата ни сблъска – от кинозвезди и музиканти с международен успех, през представители на културния куиър ъндърграунд, та чак до млади онлайн влогъри, създаващи ключово съдържание в интернет пространството.”

“Искаме да представим онези лица на общността ни, които през последните две години са допринесли за промяна на нагласите и преобръщане на стереотипите. Независимо от усилената работа и растящото приемане на ЛГБТИ хората в България, все пак на страниците на “Хора с глас” ще видите, че липсват гей мъжете, които и в момента са прикрити: това са популярни актьори, музиканти, лекари, политици, учени. Надявам се това издание да вдъхнови някои от тях да излязат извън килера на спокойствието си, защото промяната няма да се случи и без тяхната помощ”, споделя основателят на фондация GLAS и съавтор на книгата Симеон Василев.

‘Хората с глас’ в изданието са Мартина Апостолова, бившият посланик на Ирландия в България Майкъл Форбс, Слав и Хубен, Слава Дойчева, Рут Колева, Мануела Попова, Коста Каракашян, Галя Петкова, Ясен Згуровски, Мила Роберт, Иво Димчев, Калоян и Борис, Лили и Дари, Иван Стоянов, Таня Илиева, Войн де Войн, Галена, Светла Баева, Рая Раева, Миряна Ташкова, Александър Петров, Антон и Валан, Михаела Филева, Катерина Кирова, Ралица Стоянова, Валентин Костадинов, Елена Биринджиева и новото поколение драг кралици на България, включващо Africa Benediction, Enigma Chadelle, Jennifer Benediction, Katrin Bardak, Malina Yank, Monica Loca, Avra Delano и Венера Ангеликова.

Освен интересни интервюта, в книгата ще намерите и страхотни портретни снимки на участниците, които са дело на Веселина Николаева – фотограф с международно признание, получила професионалното си образование в Холандия и известна със социалната насоченост на снимките си. Редактор на изданието е Севда Семер, а графичното оформление е дело на Георги Янакиев от Currant.