УБИЙЦИТЕ НА МИХАИЛ СТОЯНОВ БЯХА ПРИЗНАТИ ЗА ВИНОВНИ

Седем години след убийството на студента по медицина Михаил Стоянов в Софийски градски съд (СГС) бяха прочетени присъдите на двамата обвинени за смъртта на младежа. Четири години и десет месеца ще лежи в затвора Радослав Кирчев, който към момента на убийството е бил непълнолетен, а тринадесет години затвор очакват Александър Георгиев. Двамата трябва да платят общо 250 хил. лева кръвнина на близките на Михаил.

Стоянов бе зверски пребит на 30 септември 2008 г. в Борисовата градина в София. Според медицинското заключение той умира от задушаване. Пред разследващите задържаните признават, че са нападали момчета в парка, тъй като го „прочиствали от гейове“. Кирчев и Георгиев бяха задържани две години след убийството като до тях разследващите стигнаха чрез телефона на Михаил.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред Апелативния съд. Христина Стоянова, майка на жертвата, заяви, че не е доволна от присъдата.

Делото за убийството на Стоянов стана емблематично с дългогодишното досъбедно производство, изпълнено със сериозни пороци при разследването. В последните седмици дори стана ясно, че жена, част от екипа за разследване от МВР по делото, която е била в лично познанство с един от свидетелите — също участвал в групата за хомофобски нападения — не е разпитала своя познат и това наложи той да бъде разпитван дистанционно.

Случаят със смъртта на Михаил Стоянов стана повод активисти на ЛГБТИ+ общността да поиска престъпленията извършени на основа на сексуалната ориентация или половата идентичност на жертвата да бъдат добавени в Наказателния кодекс. Въпреки редицата проведени протести и многобройни писма на национални и международни организации, и сега такива промени в наказателния закон не са направени.