Попзвездата Трой Сиван се бори с ХИВ стигмата в първата си голяма филмова роля

Австралийският поп певец Трой Сиван, чиито видеоклипове в YouTube и музика вдъхновяват цяло поколение млади ЛГБТИ+ хора, иска първата му голяма филмова роля да се бори с невежеството по отношение на ХИВ/СПИН. Във филма „Три месеца“ Сиван играе 17-годишния Кейлъб, който е изложен на риск от ХИВ след секс за една нощ в навечерието на завършването на гимназията.

Филмът описва срама и тревогата, които Кейлъб изпитва, докато чака три месеца за поставяне на диагноза. Настоящите медицински препоръки изискват 12 седмици от излагането на инфекцията, за да се получи 100% сигурен резултат. Действието се развива през 2011 г., когато положителната диагноза вече не е смъртна присъда, но страхът и неинформираносттта остават широко разпространени, и филмът изследва продължаващата стигма, с която се сблъскват хората, живеещи с ХИВ.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Мисля, че има много, не непременно дезинформация, но много невежество (по отношение на ХИВ)„, каза Сиван пред фондация „Томсън Ройтерс“ във видео разговор от Лос Анджелис, съобщава Ройтърс.

Бих се радвал, ако този филм изиграе роля в премахването на стигмата около ХИВ и разясни на хората факта, че с достъпа до здравеопазване това вече съвсем не е смъртна присъда.

Сиван издава дебютния си албум „Blue Neighbourhood“ през 2015 г., а вторият – „Bloom“ – през 2018 г., като достига до № 4 в класацията за албуми на САЩ. Той е един от най-стриймваните изпълнители на всички времена в Spotify (Топ 200) с повече от 5 милиарда общи стрийма.

Сиван има по-малки роли в южноафриканската тийнейджърска драма „Spud“ и холивудския блокбастър „X-Men„, но „Три месеца“ – който ще излезе на 23 февруари в стрийминг платформата Paramount+ – бележи първата му главна роля.

Тoзи материал е създаден в рамките на проекта „Рейнбоу хъб“ с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основната му цел е увеличаване на капацитета и мобилизиране на ЛГБТИ общността за застъпнически действия. Цялата отговорност за съдържанието на материала се носи от Фондация Билитис и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.