Тексас: Стряскащ законопроект цели да криминализира драг изпълненията

Целта на закона е "премахване на транс хората от обществения живот".

В Тексас е внесен законопроект за борба с драг шоутата, който ще криминализира местата за изява на драг и транс артисти, като по същество ще забрани на „транс хората да се изявяват в каквото и да е качество“

Законопроект 643 на Камарата на представителите, внесен от представителя на Тексас Джаред Патерсън, беше представен в понеделник (14 ноември) и има за цел да предотврати провеждането на повечето представления на драг артисти.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Съгласно законопроекта драг представления и шоу програми се определят като „представление, при което изпълнителят демонстрира полова идентичност, различна от пола, определен му при раждането, като използва дрехи, грим или други физически белези и липсинква, танцува или по друг начин се представя пред публика за забавление„. В него се посочва също, че провеждането на драг представления превръща дадено място в „сексуално ориентиран бизнес“.

Понастоящем, съгласно законите на Тексас, заведенията, които са домакини на транс и драг изпълнители и също така допускат непълнолетни в каквото и да е качество – дори те да не посещават шоу, в което участват изпълнители – могат да бъдат обвинени в нарушение. В Тексас непълнолетно лице се определя като лице под 18 години, което не е и не е било женено. Ако бъде признат за виновен, максималната глоба е 4 000 долара, а лишаването от свобода – до една година.

Против законопроекта се обявява клиницистката от Харвардския университет Алехандра Карабайо, която казва, че законът е „един от най-радикалните законопроекти, които някога съм виждала, и който цели да елиминира напълно транс хората от обществения живот, като дефинира понятието „драг“ като неразривно свързано с транс общността и след това го криминализира„.

Карабайо написа: „Законопроектът определя драг като по същество всяко транс лице, което се изявява изобщо… Те определят драга като всеки, който има различна полова идентичност от определения му при раждането пол, който се изявява. Това е буквалното определение на транс хората.“

Напомняме, че и федерален съдия в Тексас, по-рано тази година постанови, че дискриминацията срещу ЛГБТ+ хора в здравеопазването е „напълно законна„, докато републиканецът от Тексас Брайън Слатън обеща да въведе забрана в целия щат, за да не допуска деца да посещават драг шоута.