Стотици хиляди се включиха в Европрайд във Виена

Тази година традиционният ежегоден Европрайд се проведе във столицата на Австрия – Виена. Стотици хиляди души от целия свят се включиха в цветното шествие и съпътстващите го партита и събития. Главната музикална звезда от програмата беше Кончита Вурст.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Задължителният Рейнбоу Парад започна от Императорският театър и премина през много от забележителностите на града, сред които сградата на парламента и Виенската държавна опера. В един от ключовите моменти шестващите спряха и стояха неподвижни в памет на жертвите от СПИН и жертвите на хомофобски атаки.

Високите температури от 36 градуса не отказаха празнуващата тълпа, включваща разнообразие от организации, байкъри, барабанисти, гайдари, ангели, булки и гей двойки. Европрайдът във Виена привлече рекорден брой посетители – с 60% повече от миналогодишното издание в Стокхолм.

Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен се появи изненадващо на сцената, заедно със съпругата си, и двамата изразиха подкрепата си към ЛГБТ общността. Следващата година Европрайд ще се проведе в Солун, Гърция.

https://www.facebook.com/Europridevienna/videos/419234758807998/?t=0